Dyniowe i ziemniaczane frytki z sosem serowym
łatwe
91 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
2 sztuki
1 opakowanie
2 sztuki
1 łyżeczka
0.5 pęczka
80 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Dynię piżmową przekrój na pół, podziel na kilka mniejszych części, obierz i wytnij część z pestkami tak, by pozostał sam miąższ. Ziemniak porządnie wyszoruj. Pokrój dynię i bataty na frytki o mniej więcej równej długości i szerokości około 0,5 cm.
Krok 2
Frytki przepłukaj, dokładnie osusz ręcznikiem kuchennym, a następnie skrop olejem i wykładaj na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 3
Gdy piekarnik będzie dobrze nagrzany, włóż blachę i zapiekaj frytki, dopóki nie nabiorą rumianego koloru (około 20-25 minut). Jak warzywa się upieką, posyp je oregano Knorr oraz przeciśniętym czosnkiem. Natkę pietruszki drobno posiekaj.
Krok 4
W międzyczasie przygotuj sos serowy Knorr, stosując się do wskazówek na opakowaniu lub mieszając zawartość opakowania z 300 ml zimnej wody i doprowadzając do wrzenia. Po około minutowym gotowaniu na niewielkim ogniu, zestaw sos, żeby trochę przestygł.
Krok 5
Gdy frytki będą gotowe, przełóż je na talerz. Obok ustaw miseczkę z gorącym sosem. Całe danie posyp solą morską i udekoruj drobno siekaną natką pietruszki.

Dobra rada:
Pyszne, chrupiące frytki możesz przygotować również z innych warzyw np. marchewki, selera, cukinii czy kalarepy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dyniowe i ziemniaczane frytki z sosem serowym
Frytki z ziemniaków smażone w głębokim oleju to najpopularniejszy sposób na wyjątkową przekąskę. Do tego możesz je przygotować nie tylko z ziemniaków czy dyni piżmowej, ale także innych warzyw. Wystarczy tylko pokroić jarzyny w równej grubości słupki, natrzeć olejem z przyprawami, wrzucić do piekarnika i już po kilkunastu minutach można się cieszyć pyszną, chrupiącą przekąską.
Dla kogo?
Dla miłośników frytek, którzy są otwarci na nowe wersje ulubionego dania. Gęsty i aromatyczny sos serowi doskonale podkreśli smak pieczonych warzyw. Warto już teraz zacząć smakowite eksperymenty!
Na jaką okazję?
Dyniowe i ziemniaczane frytki z sosem serowym upiecz zawsze wtedy, gdy masz ochotę na frytki, lub planujesz urządzić imprezę z przyjaciółmi. Posmakują zarówno rodzinie jak i znajomym.
Czy wiesz, że?
Dynia piżmowa pochodzi z Ameryki Środkowej, a wyglądem przypomina dużą gruszkę. Jej pozbawiony włókien miąższ jest żółto-pomarańczowy, delikatnie słodki i charakteryzuje się dość intensywnym zapachem piżma.
Dla urozmaicenia:
Smak sosu możesz podkreślić, dodając do niego ulubiony rodzaj sera np. kremowego topionego, pikantnego cheddara lub drobno tartego parmezanu. Sos należy podawać na gorąco, ponieważ wtedy wydobywa się z niego najintensywniejszy smak i aromat. Ależ to pyszne!