Pappardelle z kurczakiem i cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pappardelle z kurczakiem i cukinią

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

2

heart
16 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

20 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

25 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wstawiamy wodę na makaron. W tym samy czasie czyścimy pierś z kurczaka, kroimy ją w drobne paski i marynujemy w paście przygotowanej z kostki rosołowej Knorr i 4 łyżek oleju rzepakowego.

Krok 2

Mięso podsmażamy na rumiano na niewielkiej ilości oleju. W tym czasie woda na makaron powinna nam się zagotować. Lekko ją solimy, wlewamy 2-3 łyżki oleju, wrzucamy makaron i gotujemy do czasu aż będzie lekko twardy.

Krok 3

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Pieczarki obieramy, dokładnie płuczemy, kroimy w cienkie talarki. Cukinię parzymy wrzątkiem, kroimy wzdłuż na 4 części, wydrążamy miąższ i siekamy na cienkie talarki.

Krok 4

Do podsmażonej piersi dodajemy cebulę i pieczarki, leciutko solimy. Po dwóch minutach dorzucamy cukinię.

Krok 5

Sos serowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, wlewamy do mięsa z warzywami, doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem, dokładnie mieszamy. Dusimy około 3-4 minut.

Krok 6

Makaron odcedzamy, gorący wykładamy na talerz, polewamy sosem.Dekorujemy listkami świeżej bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pappardelle z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pappardelle z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pappardelle z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pappardelle z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pappardelle z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pappardelle z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pappardelle z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pappardelle z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej