Makaron z szynką i pieczarkami - farfalle: przepis | Przepisy.pl pixel

Farfalle z pieczarkami i szynką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
212 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

120 osób wydrukowało

Pobierz pdf

234 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

400 gramów

300 gramów

60 mililitrów

200 mililitrów

0.5 pęczka

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Po chwili dodaj pokrojone w plastry pieczarki i szynkę. Całość smaż, aż składniki lekko się zrumienią.

Farfalle z pieczarkami i szynką - Krok 1

Krok 2

Makaron ugotuj według wskazówek podanych na opakowaniu. Następnie odcedź go i dodaj na patelnię.

Farfalle z pieczarkami i szynką - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z 200 ml wody i śmietanką.

Farfalle z pieczarkami i szynką - Krok 3

Krok 4

Wlej do makaronu sos. Całość gotuj jeszcze kilka minut. Danie podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

Farfalle z pieczarkami i szynką - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Farfalle z pieczarkami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Farfalle z pieczarkami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Farfalle z pieczarkami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Farfalle z pieczarkami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Farfalle z pieczarkami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Farfalle z pieczarkami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Farfalle z pieczarkami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Farfalle z pieczarkami i szynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ostra zapiekanka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Farfalle z pieczarkami i szynkąFarfalle z pieczarkami i szynką

Makaron w kształcie ozdobnych kokardek, szynka oraz pieczarki – te składniki wystarczą do przygotowania szybkiego i smacznego dania. Farfalle ugotuj na półtwardo — zbyt miękkie rozpadną się na patelni. Cebulę pokrój w kostkę i podsmażaj na oleju do momentu, w którym zmięknie i nabierze złocistego koloru. Kawałki wędliny potnij w drobne paski i dodaj na patelnię. Jeśli chcesz przygotować potrawę o wyrazistym smaku, użyj szynki długodojrzewającej, np. parmeńskiej. Na patelnię wrzuć również pieczarki pokrojone w plastry. Gdy wszystkie składniki się zarumienią, dodaj do nich ugotowany wcześniej makaron. Mieszankę wymieszaj z wodą i śmietaną – użyj słodkiej, która nada potrawie łagodności i zapewni odpowiednią konsystencję. Smażące się na patelni składniki zalej powstałym sosem i gotuj przez chwilę. Gotowe danie posyp drobno posiekanymi świeżymi ziołami. Pietruszka, tymianek czy bazylia – na co się zdecydujesz? Farfalle z pieczarkami i szynką podawaj na obiad lub wczesną kolację. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.