Faszerowana pierś z kurczaka z sosem serowo-bazyliowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Faszerowana pierś z kurczaka z sosem serowo-bazyliowym

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

6

heart
10 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

83 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

78 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 łyżki

5 sztuk

150 gramów

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 opakowanie

1 łyżka

50 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś opłucz pod bieżącą wodą, osusz i przekrój na dwie części. Delikatnie rozbij każdy kawałek, najlepiej w woreczku foliowym, mięso nie będzie poszarpane.

Krok 2

Oprósz przyprawą Knorr i ziołami prowansalskimi.

Krok 3

Szpinak rozmroź, odciśnij z nadmiaru wody i wymieszaj z pokrojonym w paseczki suszonymi pomidorami i odrobiną soli.

Krok 4

Na kawałki mięsa rozłóż szpinak z pomidorami i zwiń ściśle w roladki. Po wierzchu również posyp mięso przyprawą Knorr.

Krok 5

Roladki zwiń w nasmarowaną oliwą folię aluminiowa tworząc „cukierki”. Piecz w temperaturze 170 stopni przez 30 minut. Po tym czasie odstaw roladki aby lekko wystygły.

Krok 6

Przygotuj sos. Mleko zagotuj. Dodaj przyprawę Knorr, serek topiony oraz cheddar. Mieszaj na małym ogniu aż wszystkie składniki się połączą i sos zgęstnieje. Na końcu dodaj bazylię.

Krok 7

Roladki rozwiń z folii i obsmaż na patelni aby skórka zrobiła się rumiana. Podawaj pokrojone w mniejsze kawałki lub plastry z sosem serowym.

Agata Chmielewska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowana pierś z kurczaka z sosem serowo-bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowana pierś z kurczaka z sosem serowo-bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowana pierś z kurczaka z sosem serowo-bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowana pierś z kurczaka z sosem serowo-bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowana pierś z kurczaka z sosem serowo-bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowana pierś z kurczaka z sosem serowo-bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowana pierś z kurczaka z sosem serowo-bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowana pierś z kurczaka z sosem serowo-bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej