Pieczony łosoś z makaronem - z piekarnika: w sosie | Przepisy.pl pixel

Pieczony łosoś na tagliatelle

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
248 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

328 osób wydrukowało

Pobierz pdf

560 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 opakowanie

4 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

200 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

20 gramów

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umytą cukinię pokrój na cienkie plastry, ułóż na blasze plaster obok plastra i posyp lekko solą. Odczekaj kilka minut, a następnie osusz je papierowym ręcznikiem. Cebulę pokrój w drobną kostkę, ser zetrzyj na płatki.

Pieczony łosoś na tagliatelle - Krok 1

Krok 2

Filety ryby umyj i osusz. W miseczce wymieszaj 4 łyżki oliwy, sól, pieprz oraz skórkę z cytryny. W przygotowanej marynacie zanurz kawałki ryby i odstaw na 15 minut. Po tym czasie ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 10 minut.

Pieczony łosoś na tagliatelle - Krok 2

Krok 3

Pozostałą oliwę rozgrzej na patelni i zeszklij na niej cebulę. Tagliatelle z kurczakiem Knorr rozmieszaj ze śmietaną, wlej na patelnię i zagotuj. Dodaj zielony pieprz, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 3 minuty.

Pieczony łosoś na tagliatelle - Krok 3

Krok 4

Makaron ugotuj al dente we wrzącej lekko osolonej wodzie, odcedź. Ugotowany makaron oraz plastry cukinii dodaj do sosu i zagotuj.

Pieczony łosoś na tagliatelle - Krok 4

Krok 5

Gotowy makaron wyłóż na talerze i posyp startym serem. Na wierzchu każdej porcji ułóż upieczony filet łososia, udekoruj świeżymi ziołami i podawaj.

Pieczony łosoś na tagliatelle - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast łososia możesz użyć innej ryby, np. sandacza.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony łosoś na tagliatelle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony łosoś na tagliatelle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony łosoś na tagliatelle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony łosoś na tagliatelle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony łosoś na tagliatelle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony łosoś na tagliatelle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony łosoś na tagliatelle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony łosoś na tagliatelle - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony łosoś na tagliatellePieczony łosoś na tagliatelle

Makaron tagliatelle i pieczony łosoś to duet bardzo udany. Szerokie nitki makaronu doskonale komponują się z dużymi kawałkami ryby lub mięsa. Zamiast tagliatelle sprawdzi się jeszcze szerszy pappardelle. Przyrządzanie potrawy zacznij jednak od zamarynowania łososia i upieczenia go. Najpierw natrzyj rybę oliwą doprawioną startą skórką z cytryny – te owoce doskonale pomagają wydobywać jej smak – a następnie upiecz bez przykrycia. Na patelni przygotuj sos do makaronu na bazie śmietany. Dopraw go zielonym albo kolorowym pieprzem, a potem ugotuj makaron. Żeby nieco urozmaicić swoje danie, wybierz makaron kolorowy, np. zielony, barwiony szpinakiem, albo czerwony, któremu koloru dodają pomidory. Do sosu dołącz także pokrojoną w plastry cukinię i wymieszaj wszystko razem z makaronem. Układaj porcje tagliatelle na talerzu, a kawałki pieczonego łososia kładź obok. Jeśli chcesz, serwuj do każdego z nich ćwiartkę cytryny do skropienia ryby. Cenimy Twoje zdanie – przygotuj tę potrawę i podziel się swoją opinią w komentarzu.