Łosoś zapiekany z koperkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś zapiekany z koperkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

heart
311 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

501 osób wydrukowało

Pobierz pdf

564 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

500 mililitrów

1 pęczek

1 szczypta

4 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj marynatę – kostkę rosołową rozetrzyj dokładnie z 3 łyżkami oliwy i sokiem z cytryny, natrzyj każdy z kawałków ryby i ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Krok 2

Pomidora pokrój w cienkie plastry i ułóż na rybie.

Krok 3

Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na oliwie, a następnie wlej śmietanę i zagotuj. Dopraw do smaku pieprzem i wsyp posiekany koperek.

Krok 4

Sos wlej do naczynia przykrywając kawałki ryby. Naczynie wstaw do nagrzanego do 220 st. C piekarnika i zapiekaj przez 15 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Gotową rybę podawaj z koperkowym sosem i kruchymi sałatami z dressingiem.

1

Opinie o przepisie

  • Joanna Joo

    Joanna Joo , 07.11.2019

    Przepyszne z ryżem i sałatka! Polecam :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś zapiekany z koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś zapiekany z koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś zapiekany z koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś zapiekany z koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś zapiekany z koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś zapiekany z koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś zapiekany z koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś zapiekany z koperkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś zapiekany z koperkiemŁosoś zapiekany z koperkiem

Zastanawiasz się nad tym, jakie danie przyrządzić z łososia? Ta ryba daje wiele możliwości, ponieważ pasują do niej różne składniki: pomidory, brokuły, cytryna, zioła. Łosoś zapiekany z koperkiem to smaczny sposób na obiad lub ciepłą kolację. Na początek zamarynuj rybę, by dobrze wchłonęła smak przypraw. Do marynaty wykorzystaj sok z cytryny, który bardzo dobrze podkreśla smak łososia. Dobrym sposobem będzie również starcie niewielkiej ilości skórki, by ryba zyskała jeszcze bardziej wyrazisty charakter. Z koperku zrób pyszny gesty sos. Wykorzystaj do niego śmietanę 36%. Dzięki temu łatwiej unikniesz zwarzenia, a sos będzie gładki. Potrawę przyrządzisz także z dodatkiem warzyw. Podgotuj delikatnie ziemniaki i zapiecz z rybą i sosem. Na kilka minut przed wyjęciem z piekarnika możesz posypać całość startym żółtym serem. Łososia zapiekanego z koperkiem podawaj z dowolnymi dodatkami: ziemniakami, kuskusem albo pieczywem. Przygotuj sałatkę np. z kapusty pekińskiej i sosu czosnkowego. Sprawdź nasz sposób na soczystego łososia!