Łosoś pieczony przyprawiony sosem sałatkowym
łatwe
237 osób zapisało

Składniki
1 opakowanie
1 sztuka
3 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
400 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Łososie pokrój w kwadratowe steki wielkości 6 cm na 6 cm. Cukinie, pomidora, cebulę i bakłażana pokrój w półplastry o grubości około 1 cm.

Krok 2
W misce pomieszaj miód, musztardę, sok wyciśnięty z cytryny oraz sos sałatkowy Knorr. W sosie zanurz plastry warzyw i rybę, całość dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem ułóż plastry bakłażana, potem plastry cebuli, półplastry cukinii i na koniec półplastry pomidorów. Powinien powstać okrągły postument.

Krok 4
Na wierzchu postumentu umieść stek z łososia i posyp z wierzchu bułką lub drobno posiekanymi kromkami chleba tostowego. Całość piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C.


Dobra rada:
Dla smaku i koloru do warzyw możesz dodać listki bazylii.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy z gorczycą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Łosoś pieczony przyprawiony sosem sałatkowym
Wyśmienity łosoś pieczony polany sosem sałatkowym przywołuje na myśl dania kuchni śródziemnomorskiej, głównie za sprawą dużej ilości warzyw. O jego wyrazistości decyduje zalewa, w której marynuje się rybę i pozostałe składniki. Tworzą ją musztarda, miód, sok z cytryny oraz sos sałatkowy koperkowo-ziołowy. Jeśli marynata jest za gęsta, dodaj do niej odrobinę oliwy z oliwek. Zanurz w niej pokrojone w półplastry: cukinię, bakłażana, pomidory oraz cebulę, razem ze stekami z łososia. Po jakimś czasie na blasze ułóż w kręgu warzywa, a na ich wierzchu umieść kawałek ryby. Całość posyp bułką tartą i upiecz. Przed podaniem udekoruj potrawę świeżą bazylią i połówkami pomidorków koktajlowych. Serwuj danie z pieczonego łososia ze świeżą bagietką, małymi kukurydzianymi bułeczkami lub paluszkami grissini. Jeśli jesteś miłośnikiem serów, posyp je po wyjęciu z piekarnika startą mozzarellą lub płatkami parmezanu. Szukasz sprawdzonego sposobu na przyrządzenie łososia? Wypróbuj ten przepis i podawaj go z cząstkami cytryny.