Łosoś pieczony w folii przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś pieczony w folii

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
489 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

176 osób wydrukowało

Pobierz pdf

286 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżeczka

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

4 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bób ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź i obierz z łupin (jeśli używasz mrożonego, wcześniej rozmroź go, następnie obierz). Cebulę i czosnek posiekaj.

Łosoś pieczony w folii - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę i czosnek, dodaj bób i chwilę podduś. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Jeśli to konieczne, dopraw lekko solą i pieprzem do smaku.

Łosoś pieczony w folii - Krok 2

Krok 3

Dzwonki z łososia oprósz przyprawą Knorr. Na kawałku folii aluminiowej rozłóż część bobu, a na nim ułóż dzwonki z łososia. Czynność powtórz z każdym kawałkiem ryby.

Łosoś pieczony w folii - Krok 3

Krok 4

Całość skrop oliwą z oliwek i zawiń w folię aluminiową.

Łosoś pieczony w folii - Krok 4

Krok 5

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20 minut.

Łosoś pieczony w folii - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z młodymi ziemniakami.

2

Opinie o przepisie

  • Marcin Berendt

    Marcin Berendt , 26.07.2018

    Bardzo! To poezja smaków

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Hanik

    Monika Hanik , 26.07.2018

    Mega danie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś pieczony w folii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś pieczony w folii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś pieczony w folii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś pieczony w folii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś pieczony w folii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś pieczony w folii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś pieczony w folii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś pieczony w folii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Makaron ze szpinakiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś pieczony w foliiŁosoś pieczony w folii

Chcesz, by ryba po upieczeniu była soczysta i aromatyczna, a jednocześnie bardzo delikatna? Postaw na łososia w kawałku. Nie pozbawiaj go jednak skóry, a upiecz go w folii. Taki sposób pieczenia ryby gwarantuje kulinarny sukces. O to, by była dobrze przyprawiona zadbał Knorr. Do różowego i dość tłustego mięsa łososia pasuje doskonale łagodna przyprawa naturalna. Nie musisz dodawać już nic więcej. Obsyp nią kawałki łososia, a następnie ułóż na folii aluminiowej w naczyniu żaroodpornym. Ale nie same – pod rybą powinny znaleźć się ugotowane wcześniej ziarna bobu i zeszklona cebula z czosnkiem. Taki zestaw to po wyjęciu z piekarnika po koło 20 minutach w zasadzie gotowe dania obiadowe lub wyszukana kolacja. Na większy głód, tak upieczoną rybę podawaj z młodymi ziemniakami lub bagietką. Doskonale pasuje do niej lampka białego schłodzonego wina.