Kofta kebab przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kofta kebab

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

heart
411 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

428 osób wydrukowało

Pobierz pdf

980 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

2 łyżki

50 gramów

2 łyżeczki

1 łyżeczka

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

0.5 litra

0.5 opakowania

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój na grubą kostkę. Zmieszaj w garnku kawałki mięsa, surową soczewicę, przyprawę garam masala, sproszkowane chili oraz Przyprawę do gyrosa Knorr. Dodaj szklankę wody, przykryj pokrywką i gotuj na niewielkim ogniu przez niecały kwadrans, aż cała woda zostanie wchłonięta.

Kofta kebab - Krok 1

Krok 2

Poczekaj, aż mięso nieco ostygnie, a następnie dokładnie je zmiel. Jajo wbij do miseczki i roztrzep na pomocą kuchennej rózgi lub widelca, papryczkę chili drobno posiekaj. Dodaj do mięsnej masy drobno posiekane chili i drobno posiekaną cebulę oraz odcedzony groszek. Wymieszaj.

Kofta kebab - Krok 2

Krok 3

Następnie uformuj z mięsa płaskie kotlety o grubości około centymetra.

Kofta kebab - Krok 3

Krok 4

Maczaj kotlety w roztrzepanym jajku, a następnie smaż na oleju. Kebab kofta serwuj z jogurtem naturalnym. Możesz do niego dodać drobno skrojonego zielonego ogórka.

Kofta kebab - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie Ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

24

Opinie o przepisie

  • Jatinder Singh

    Jatinder Singh , 12.02.2016

    Soczewica przy gotowaniu tak się rozpada, że już nie ma co mielić . Wczoraj robiłem Shami Kabab z wieprzowiny przepis na blogu http://indyjskiecurry.blogspot.com/ Podałem też przepis na Kabab z baraniny, ale to mięso trzeba wcześniej ugotować i dopiero zmielić.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Dorota Jesionkowska

    Iwona Dorota Jesionkowska , 11.02.2016

    Poprosze z dowozem;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Marciniak

    Halina Marciniak , 11.02.2016

    A Wy Dziewczyny tylko o "źarciu".

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Kałowski

    Stanisław Kałowski , 11.02.2016

    Dobre sobie,a realizujecie zamówienie on line?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Kaczmarek

    Roman Kaczmarek , 11.02.2016

    A tak to jak smakuje jak wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Wawrzyniak

    Jerzy Wawrzyniak , 11.02.2016

    Wspaniałe i proste przepisy, łatwe do zrobienia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Kantek

    Adam Kantek , 11.02.2016

    W sumie nie wiem czy lubię, ale wygląda to apetycznie...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Gradys

    Halina Gradys , 11.02.2016

    to do której mam się wprosić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Glapa

    Halina Glapa , 11.02.2016

    Lubię to :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Suzanna Ghaffari

    Suzanna Ghaffari , 11.02.2016

    To jakas obsesja !! No to lepiej nie ryzykowac bo niewiadomo co moze z tego byc; lepiej nigdy nie wychodzic dalej niz schabowy z kapusta....Tak bezpieczniej...!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Jas

    Lukasz Jas , 11.02.2016

    Trzeba zmielic chyba po to aby soczewica polaczyla sie z miesem w jedna calosc :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Suchecka

    Małgorzata Suchecka , 11.02.2016

    czy takie pysznosci robisz swojej rodzince/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisiek Mrągowski

    Zdzisiek Mrągowski , 11.02.2016

    Wyglądają smakowicie...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jatinder Singh

    Jatinder Singh , 11.02.2016

    Na obrazkach jest już zmielone mięso, to po co je drugi raz mielić? Jest indyjska przyprawa do Shami Kabab.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Naret Natretkuzynpawelten Paweloodmikki

    Naret Natretkuzynpawelten Paweloodmikki , 11.02.2016

    Takie mielone nielegalnego pobytu na naszych stolach czynne cala dobe w centrum kazdego wiekszego miasta

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Janik

    Lucyna Janik , 11.02.2016

    Ja też chcę chodzić! Mam ogromną prośbę do wszystkich Państwa o udostępnianie lub wsparcie zbiórki mojej ciężko chorej córeczki. https://pomagam.pl/gabrysiajanik

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Restauracja Qualitass

    Restauracja Qualitass , 11.02.2016

    Lubimy takie podróże :) Pozdrawiamy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Włodzimierz Kostrzewa

    Włodzimierz Kostrzewa , 11.02.2016

    Kojarzy się z uchodźcami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdrowie zaczyna się od jedzenia

    Zdrowie zaczyna się od jedzenia , 11.02.2016

    pycha:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumiła Mazur

    Bogumiła Mazur , 11.02.2016

    Tez jest to dla mnie dziwne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 11.02.2016

    Ewa, dziękujemy za czujność! :) Przepis już poprawiliśmy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Krasnowiecka

    Kasia Krasnowiecka , 11.02.2016

    Nie rozumiem tego-po ugotowaniu kotletów jeszcze raz je zmielić?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Prokop

    Ewa Prokop , 11.02.2016

    W przepisie jest błąd - powinien być najpierw krok 3 a potem 2.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Ba

    Katarzyna Ba , 11.02.2016

    Chyba jest bład wymieszany KROK 3 Z 2 ? Nie powinno byc na odwrót ?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kofta kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kofta kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kofta kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kofta kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kofta kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kofta kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kofta kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kofta kebab - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kofta kebabKofta kebab

Rozsmakuj się w wywodzącej się z Indii kuchni i przyrządź kofta kebab, czyli oryginalne danie z mięsa i soczewicy. Do jego przygotowania można użyć dowolnego rodzaju mięsa mielonego. Dobrze sprawdzi się drób, jagnięcina lub baranina, ale możesz wykorzystać także mięso wołowe.

Dla kogo?

Kebab kofta przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni indyjskiej oraz zwolennikom oryginalnych połączeń smakowych. W tym przepisie nie ma miejsca na nudę!

Na jaką okazję?

Kiedy serwować kebab kofta? Przepis jest tak prosty, że kofta kebab możesz potraktować jako danie obiadowe lub na kolację. Podaj je swoim gościom, jeśli tak jak Ty, lubią kulinarne eksperymenty.

Czy wiesz, że?

Odpowiedni aromat i smak kofta kebab zyska dzięki dodatkowi specjalnych przypraw. Żeby uzyskać odpowiednią wyrazistość dania, dodaj drobno posiekaną cebulę i chili. Delikatny groszek zrównoważy smak całości.

Dla urozmaicenia:

Uformowane kotleciki obtoczone w jajku są gotowe do smażenia. Jako dodatek do dania podaj jogurt naturalny. Shaami kabab serwuj także z ryżem lub ogórkiem. Spróbuj przy najbliższej okazji!