Sałatka z awokado, orzechów, szpinaku z pomidorem | Przepisy.pl pixel

Sałatka z awokado, orzechów i szpinaku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

69

heart
501 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1353 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2636 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

50 gramów

1 łyżka

1 łyżka

200 gramów

200 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce pomieszaj sok jabłkowy z olejem z pestek dyni i sosem sałatkowym.

Krok 2

Pomidory przekrój na pół. Umyj, osusz szpinak, oberwij łodyżki listków szpinaku. Awokado przetnij na pół, usuń z niego pestkę, łyżką oddziel skórkę od miąższu lub po prostu obierz owoc. Pokrój go w plastry.

Krok 3

Orzechy wymieszaj z syropem klonowym i przyprawą Chili z Indii Knorr, rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem, wstaw na 5 minut do nagrzanego do 220° C piekarnika. Po tym czasie orzechy ostudź, pokrusz, oddzielając je od siebie.

Krok 4

Na półmisku lub dużym talerzu ułóż szpinak, na nim połóż pomidorki, awokado i prażone orzechy. Całość obficie polej sosem sałatkowym.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

3

Opinie o przepisie

  • kiki

    kiki , 05.04.2023

    przy niedoczynności tarczycy nie wskazany szpinak i czym zastąpić?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Izabela Marciniak

    Izabela Marciniak , 19.01.2017

    pyszne,polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z awokado, orzechów i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z awokado, orzechów i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z awokado, orzechów i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z awokado, orzechów i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z awokado, orzechów i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z awokado, orzechów i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z awokado, orzechów i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z awokado, orzechów i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z awokado, orzechów i szpinakuSałatka z awokado, orzechów i szpinaku

Mięsiste awokado w połączeniu z chrupiącymi, słodko-pikantnymi orzechami włoskimi i delikatnie kwaśnym sosem sałatkowym na bazie soku jabłkowego to propozycja szybkiego dania wegetariańskiego. Popatrz na naszą recepturę, zaopatrz się w składniki i do dzieła! Sałatka z awokado orzechów i szpinaku to potrawa, której nie może zabraknąć w Twoim menu. 

Dla kogo?

Sałatka ze szpinakiem i awokado jest doskonałym daniem dla osób lubiących świeże warzywa oraz orzechy. Przygotowana przez nas kompozycja nie ma sobie równych i podbije podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy.Nie wierzysz? Sałatka z awokado i orzechami wyprowadzi Cię z błędu! 

Na jaką okazję?

Każda pora jest dobra, by sałatka szpinak awokado pomidor zagościła na Twoim talerzu. Zjedz ją na drugie śniadanie albo, dołączając do niej pieczywo i sery, potraktuj jako wegetariańską kolację. Przygotuj tę smaczną sałatkę według naszego przepisu, a później delektuj się jej pysznym smakiem. 

Czy wiesz, że?

Na liściach szpinaku układa się plastry awokado, pomidory i orzechy, które wcześniej polane sosem klonowym z dodatkiem chili piecze się w piekarniku. Tak przygotowaną sałatkę można posypać wegetariańskim serem z niebieską pleśnią lub kozim. Całość świetnie smakuje również z dodatkiem czerwonych słodkich winogron lub suszonych pomidorów.

Dla urozmaicenia:

Jako uzupełnienie do sałatki możesz podać wiejski chleb skropiony oliwą, indyjski chlebek naan z kminkiem albo czosnkową bagietkę. Sałatka z awokado, orzechów i szpinaku sprawdzi się jako dodatek do bezmięsnego obiadu, ale pasować będzie do niej także kasza z warzywami gotowanymi na parze lub makaron ryżowy z grzybami.