Łosoś pieczony w boczku z sosem musztardowo-miodowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś pieczony w boczku z sosem musztardowo-miodowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
514 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

244 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

327 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

12 plastrów

4 sztuki

0.5 sztuki

2 łyżki

0.5 łyżki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polej łososia łyżką oliwy i obsyp Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Łosoś pieczony w boczku z sosem musztardowo-miodowym - Krok 1

Krok 2

Następnie zawiń w plasterki boczku i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 160-180 stopni na 10-15 minut.

Łosoś pieczony w boczku z sosem musztardowo-miodowym - Krok 2

Krok 3

Przygotuj Sos do pieczeni jasny Knorr zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodaj do gotowego sosu 2 łyżki musztardy, miód i posiekany koperek. Wymieszaj i - w razie potrzeby - podgrzej.

Łosoś pieczony w boczku z sosem musztardowo-miodowym - Krok 3

Krok 4

Umyj i ugotuj ziemniaki. Pokrój boczek w cienkie paski i przesmaż. Dodaj do zrumienionego boczku pokrojoną w paski cebulę, przesmaż 2 minuty. Pokrój ciepłe, ugotowane ziemniaki w grubą kostkę i wymieszaj z boczkiem i cebulą. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Łosoś pieczony w boczku z sosem musztardowo-miodowym - Krok 4

Krok 5

Wyjmij łososia z folii, ułóż na sałatce ziemniaczanej i skrop sosem.

Łosoś pieczony w boczku z sosem musztardowo-miodowym - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś pieczony w boczku z sosem musztardowo-miodowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś pieczony w boczku z sosem musztardowo-miodowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś pieczony w boczku z sosem musztardowo-miodowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś pieczony w boczku z sosem musztardowo-miodowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś pieczony w boczku z sosem musztardowo-miodowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś pieczony w boczku z sosem musztardowo-miodowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś pieczony w boczku z sosem musztardowo-miodowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś pieczony w boczku z sosem musztardowo-miodowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Łosoś w sosie cytrynowym
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś pieczony w boczku z sosem musztardowo-miodowymŁosoś pieczony w boczku z sosem musztardowo-miodowym

Łosoś w ostatnim czasie króluje na naszych stołach, jest rybą często i chętnie kupowaną przez Polaków. Jeśli poszukujesz interesującej propozycji jego przyrządzenia, koniecznie zapamiętaj lub wydrukuj nasz przepis na łososia z sosem musztardowo-miodowym. Danie to gwarantuje, że ryba podana na obiad, już nigdy nie wyda ci się nudna. Tajemnica tego dania tkwi w plastrach wędzonego boczku, którym należy owinąć porcje surowej ryby. Boczek możesz zastąpić cieniutkimi plastrami tłustej szynki dojrzewającej. Przed smażeniem, nie zapomnij skropić łososia cytryną. Smak ryby i boczku podkreśl wyrazistym sosem. Idealnym dodatkiem do łososia jest kremowy sos na bazie musztardy i miodu. Od ciebie zależą ich proporcje i decyzja, czy chcesz, aby sos był bardziej ostry, czy może bardziej słodki. Rybę możesz podać z ryżem.