Łosoś pieczony w rękawie – filet z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Filet z łososia pieczony w rękawie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

40

heart
692 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

404 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

564 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łososia podziel na 4 filety, przypraw Przyprawą do karkówki Knorr oraz pieprzem.

Krok 2

Filety ułóż w woreczku do pieczenia, następnie dodaj do niego również marynowany imbir, sok z cytryny i miód.

Krok 3

Woreczek zepnij spinką i włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz ok. 25 minut. Gotowego łososia podawaj z warzywami sezonowymi oraz pieczonymi ziemniakami lub ryżem.

1

Opinie o przepisie

  • Anna Gorczyca

    Anna Gorczyca , 23.04.2015

    Szybkie przygotowania. pycha aaa :-) POLECAM !!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Filet z łososia pieczony w rękawie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Filet z łososia pieczony w rękawie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Filet z łososia pieczony w rękawie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Filet z łososia pieczony w rękawie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Filet z łososia pieczony w rękawie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Filet z łososia pieczony w rękawie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Filet z łososia pieczony w rękawie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Filet z łososia pieczony w rękawie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Filet z łososia pieczony w rękawieFilet z łososia pieczony w rękawie

Delikatne mięso łososia podkreślone dodatkiem marynowanego imbiru, miodu i soku z cytryny to propozycja dla osób, które lubią dobrze przyprawione ryby. Aromatyczny łosoś pieczony w rękawie to przepis bardzo prosty. Wystarczy umieścić rybę w woreczku z przyprawami, co sprawia, że jej smak jest naprawdę wyrazisty. Dzięki temu będzie dobrze współgrać z mącznymi i warzywnymi dodatkami. Serwuj więc łososia z piekarnika z pieczonymi ziemniakami, ryżem, świeżymi lub grillowanymi warzywami. Co istotne, potrawa – mimo prostoty wykonania – wyróżnia się wykwintnością. Jako warzywny dodatek sprawdzą się brokuły zapiekane z czosnkiem i serem żółtym. Z tak przygotowanego łososia z rękawa stworzysz też pyszną kanapkę na ciepło, która będzie odpowiednia na drugie śniadanie. Zobacz, jak przyrządzić to aromatyczne rybne danie. Zapoznaj się z przepisem na łososia pieczonego w rękawie i przekonaj się, czy filet z łososia w tej wersji przypadnie ci do gustu.

Dla kogo?

Łosoś z rękawa to propozycja nie tylko dla osób, dla których ryby stanowią jeden z ważniejszych składników diety, ale także dla tych, którzy poszukują ciekawego urozmaicenia codziennego menu. Łosoś pieczony w rękawie sprawdzi się więc, gdy chcesz urozmaicić swoją dietę oraz gdy chcesz spróbować swoich sił w nowym przepisie.

Na jaką okazję?

Łosoś w rękawie sprawdzi się zarówno jako codzienny obiad, jak i bardziej eleganckie danie podczas przyjęcia. Przygotuj go z ulubionymi dodatkami, które dopełnią potrawę oraz urozmaicą domowe menu. Łosoś pieczony w rękawie będzie świetną opcją nie tylko na obiad, ale także jako element szybkiej przystawki. Opcji jego wykorzystania jest wiele!

Czy wiesz, że?

Łososie w okresie rozrodu nie pozostają w morzach. Przenoszą się do rzek. Ryby te podczas długiej wędrówki na tarło nie muszą pobierać pokarmu, co jest wynikiem zmian fizjologicznych, zachodzących w ich organizmach.

Dla urozmaicenia:

Łosoś z piekarnika pieczony w rękawie najlepiej smakuje i wygląda udekorowany tymiankiem lub koperkiem oraz plastrami cytryny. Dodatkowe zioła nadadzą mu nie tylko smaku, ale również intensywnego aromatu, który podczas gotowa jest równie ważny.