
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
4 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Pokrój filet z łososia na 4-5 porcji. Oprósz białym pieprzem i solą, jeśli zachodzi taka potrzeba.

Krok 2
Ułóż łososia w naczyniu do zapiekania, skrop 3 łyżkami octu balsamicznego i odstaw na 20 minut.

Krok 3
Rozmieszaj Fix Spaghetti Carbonara Knorr w 300 ml wody i zagotuj.

Krok 4
Zalej porcje łososia przygotowanym Fixem Knorr tak, aby łosoś pozostawał widoczny. Posyp lekko startym serem.

Krok 5
Zapiekaj ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Przed podaniem porcje ryby ponownie lekko skrop octem balsamicznym i dopraw do smaku, jeśli to konieczne.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti Carbonara Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekany łosoś à la carbonara
Sos carbonara służyć może nie tylko jako baza do makaronu. Z powodzeniem możesz zaserwować go także jako dodatek do łososia. Istnieją różne historie powstania carbonary, lecz najbardziej prawdopodobna jest ta mówiąca o jej narodzinach w Rzymie, tuż po zakończeniu drugiej wojny światowej. Rzymianie smak dania mieli poznać za sprawą grupy stacjonujących tam żołnierzy amerykańskich. Wówczas składnikami sosu był bekon oraz jajka w proszku. W późniejszym czasie bekon zastąpiony został boczkiem lub delikatniejszym mięsem z podgardla wieprzowego. Nazwa carbonara (słowo „carbone” oznacza węgiel) pochodzi zapewne od widocznego na makaronie zmielonego czarnego pieprzu przypominającego z wyglądu tytułowy węgiel. Poza jajkami, boczkiem i pieprzem, równie ważnym składnikiem carbonary jest tarty parmezan lub ser owczy. Czasami do smażonego boczku dodaje się także odrobinę cebuli lub czosnku. Sos ten przyprawia się solą, pieprzem, a niekiedy również gałką muszkatołową.