Zapiekany łosoś à la carbonara przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekany łosoś à la carbonara

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

heart
381 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

638 osób wydrukowało

Pobierz pdf

763 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

4 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Pokrój filet z łososia na 4-5 porcji. Oprósz białym pieprzem i solą, jeśli zachodzi taka potrzeba.

Zapiekany łosoś à la carbonara  - Krok 1

Krok 2

Ułóż łososia w naczyniu do zapiekania, skrop 3 łyżkami octu balsamicznego i odstaw na 20 minut.

Zapiekany łosoś à la carbonara  - Krok 2

Krok 3

Rozmieszaj Fix Spaghetti Carbonara Knorr w 300 ml wody i zagotuj.

Zapiekany łosoś à la carbonara  - Krok 3

Krok 4

Zalej porcje łososia przygotowanym Fixem Knorr tak, aby łosoś pozostawał widoczny. Posyp lekko startym serem.

Zapiekany łosoś à la carbonara  - Krok 4

Krok 5

Zapiekaj ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Przed podaniem porcje ryby ponownie lekko skrop octem balsamicznym i dopraw do smaku, jeśli to konieczne.

Zapiekany łosoś à la carbonara  - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Ela Graczyk

    Ela Graczyk , 17.09.2016

    Pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekany łosoś à la carbonara  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekany łosoś à la carbonara  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekany łosoś à la carbonara  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekany łosoś à la carbonara  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekany łosoś à la carbonara  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekany łosoś à la carbonara  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekany łosoś à la carbonara  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekany łosoś à la carbonara  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Sałatka meksykańska
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekany łosoś à la carbonara Zapiekany łosoś à la carbonara

Sos carbonara służyć może nie tylko jako baza do makaronu. Z powodzeniem możesz zaserwować go także jako dodatek do łososia. Istnieją różne historie powstania carbonary, lecz najbardziej prawdopodobna jest ta mówiąca o jej narodzinach w Rzymie, tuż po zakończeniu drugiej wojny światowej. Rzymianie smak dania mieli poznać za sprawą grupy stacjonujących tam żołnierzy amerykańskich. Wówczas składnikami sosu był bekon oraz jajka w proszku. W późniejszym czasie bekon zastąpiony został boczkiem lub delikatniejszym mięsem z podgardla wieprzowego. Nazwa carbonara (słowo „carbone” oznacza węgiel) pochodzi zapewne od widocznego na makaronie zmielonego czarnego pieprzu przypominającego z wyglądu tytułowy węgiel. Poza jajkami, boczkiem i pieprzem, równie ważnym składnikiem carbonary jest tarty parmezan lub ser owczy. Czasami do smażonego boczku dodaje się także odrobinę cebuli lub czosnku. Sos ten przyprawia się solą, pieprzem, a niekiedy również gałką muszkatołową.