Łosoś słodko-kwaśny z kolendrą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś słodko-kwaśny z kolendrą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
65 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

75 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżeczka

1 pęczek

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szczypiorek i kolendrę posiekaj.

Krok 2

W miseczce połącz cukier z sosem rybnym i sokiem z cytryny, aż się rozpuści.

Krok 3

Następnie dodaj przyprawę Knorr.

Krok 4

Rybę połóż w naczyniu żaroodpornym i posmaruj marynatą.

Krok 5

Łososia piecz przez 15 minut w 160 °C.

Krok 6

Po tym czasie posyp wierzch ryby sporą ilością posiekanego szczypioru i kolendry. Podawaj z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś słodko-kwaśny z kolendrą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś słodko-kwaśny z kolendrą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś słodko-kwaśny z kolendrą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś słodko-kwaśny z kolendrą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś słodko-kwaśny z kolendrą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś słodko-kwaśny z kolendrą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś słodko-kwaśny z kolendrą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś słodko-kwaśny z kolendrą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś słodko-kwaśny z kolendrą Łosoś słodko-kwaśny z kolendrą

Łosoś będzie dobrym wyborem na obiad bądź kolację, a przygotowany według tego przepisu, w wersji słodko-kwaśnej z kolendrą, sprawdzi się też na uroczysty posiłek. Wyborny smak zapewnia mu marynata, która łączy w sobie orientalny sos rybny, brązowy cukier i przełamujący wszystkie smaki kwaśny sok z cytryny. Dodaj też nieco uniwersalnej przyprawy, aby odpowiednio dopełnić całość. Zamarynowany w takim sosie łosoś będzie wyjątkowo soczysty i delikatny. Do przyrządzenia potrawy wykorzystaj filety albo dzwonka z łososia – piecz je, niezbyt długo trzymając w piekarniku, ponieważ ich mięso jest bardzo delikatne. Przed podaniem koniecznie posyp potrawę dużą ilością szczypiorku oraz kolendry, które urozmaicą jej smak i wygląd. Łososia słodko-kwaśnego z kolendrą podawaj z dodatkiem cząstek cytryny lub limonki, z ryżem albo kuskusem – pasować będzie też bukiet zielonych sałat z oliwą albo sosem winegret. Przyrządź tę wyśmienitą potrawę, jeśli masz ochotę na smaczne, a jednocześnie szybkie danie. Do dzieła!