Łosoś ze szpinakiem - pieczony w piekarniku | Przepisy.pl pixel

Łosoś na szpinaku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
18 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

301 osób wydrukowało

Pobierz pdf

452 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

350 gramów

250 gramów

1 szczypta

50 mililitrów

1 sztuka

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filet z łososia skrop sokiem z cytryny, posól, oprósz świeżo zmielonym pieprzem i odstaw na chwilę w chłodne miejsce.

Łosoś na szpinaku - Krok 1

Krok 2

Szpinak przesmaż na maśle, dodaj śmietanę, przyprawy, chwilę smaż. Kiedy śmietana się zagotuje dodaj drobno pokrojony czosnek.

Łosoś na szpinaku - Krok 2

Krok 3

Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, na spodzie połóż szpinak, na to łososia. Rybę pokryj kawałkami masła.

Łosoś na szpinaku - Krok 3

Krok 4

Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 200 stopni.

Łosoś na szpinaku - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

3

Opinie o przepisie

  • Lawenda

    Lawenda , 20.05.2022

    A ile czasu piec łososia?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • paulina

    paulina , 21.12.2021

    Witam!Uwielbiam pieczonego lub smażonego łososia, moim must have jest wymieszanie 3 skłądników: odrobiny syropu klonowego, sosu sojowego i cytryny-tak zawszę marynuje rybe (nierzadko rowniez kurczaka) dopiero potem dodaję składniki jak w powyższym przepisie. Uwielbiam połączenie łososia i szpinaku,są dla siebie chyba stworzone. TAK- akceptuję Regulaminu oraz zgodę na przetwarzanie danych osobowych w zakresie i na zasadach.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś na szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś na szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś na szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś na szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś na szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś na szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś na szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś na szpinaku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś na szpinakuŁosoś na szpinaku

Pora na danie popisowe! Jeśli chcesz sprawdzić się w roli szefa kuchni i zaprezentować swoje umiejętności, postaw na danie, które z pewnością zrobi wrażenie na wszystkich. Przepis na łososia na szpinaku to strzał w dziesiątkę! Delikatne, rozpływające się w ustach mięso, a to wszystko zapieczone z dodatkiem cytryny, czosnku i szpinaku. Brzmi pysznie, prawda?

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników ryb. W Polsce łosoś to niekwestionowany lider! Jego pyszne, delikatne mięso wprost rozpływa się w ustach.

Na jaką okazję?

Łosoś na szpinaku sprawdzi się zarówno w roli obiadu, jak i kolacji. To od Ciebie zależy ostateczna forma potrawy i sposób jej podania. Bez względu na to, czy chcesz uzyskać bardziej, czy mniej treściwe danie, łosoś ze szpinakiem i dodatkami to przepis idealny!

Czy wiesz, że?

Łososie na tarło udają się zazwyczaj do rzeki, w której się narodziły.

Dla urozmaicenia:

Łososia na szpinaku możesz podać w towarzystwie sałatki lub pieczonych batatów.