
Składniki
700 gramów
2 łyżki
4 łyżki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przyprawę rozmieszaj z ketchupem i 2 łyżkami oleju. Uzyskaną mieszanką nasmaruj mięso.

Krok 2
Całość włóż do załączonego rękawa do pieczenia i zamknij klipsem.

Krok 3
Piecz około 80 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Krok 4
Jeśli chcesz, aby karkówka z piekarnika miała bardziej chrupiącą skórkę, rozetnij rękaw (uważaj na gorącą parę) na 15 minut przed końcem pieczenia.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Soczysta karkówka z piekarnika
Przepis na karkówkę z piekarnika nie zawiera wielu składników, dlatego bardzo ważny jest wybór odpowiedniego mięsa, które stanowi bazę dania. Karkówka to fragment pochodzący z karku zwierzęcia – najbardziej popularna jest ta z wieprzowiny, ale równie dobrze możecie przyrządzić cielęcą lub baranią. Choć przyzwyczailiśmy się do tego, że jest to mięso idealne na grilla, karkówka pieczona w piekarniku również zachwyca smakiem, a przygotować ją można niezależnie od pogody. Sprawdźcie, jak prosto przygotowuje się karczek z piekarnika.
Dla kogo?
Przepis na karkówkę z piekarnika nie wymaga od kucharza fachowej wiedzy i wielu lat kulinarnego doświadczenia. Dla uzyskania soczystej karkówki pieczonej w piekarniku przygotujcie marynatę o pomidorowym smaku. Łagodny ketchup nada mięsu delikatną słodycz. Włóżcie karkówkę do specjalnego worka, dzięki któremu upiecze się idealnie i pozostanie soczysta. Jak widzicie, przepis na karkówkę z piekarnika jest dziecinnie prosty!
Na jaką okazję?
Karczek z piekarnika to wspaniałe danie, które pozwoli przetrwać jesienne i zimowe chłody oraz zaradzić tęsknocie za grillowaniem w ogrodzie. Taki posiłek każdego wprawi w dobry humor! Nie wahajcie się więc i wykorzystajcie przepis na karkówkę z piekarnika podczas przygotowań do celebrowania ważnych dla was chwil.
Czy wiesz, że?
Aby karczek z piekarnika wyszedł chrupiący i kruchy, podczas zakupu karkówki wybierajcie mniejsze kawałki, ponieważ prawdopodobnie pochodzą z młodszego zwierzęcia, dzięki czemu mięso jest delikatniejsze. O świeżości karkówki świadczy także kolor przerostów (żyłek, którymi jest poprzecinana). Im są one jaśniejsze, tym mięso jest świeższe, a przygotowany karczek z piekarnika będzie lepiej smakować.
Dla urozmaicenia:
Dobrym sposobem na uzyskanie chrupiącej skórki karkówki z piekarnika jest rozcięcie rękawa kilkanaście minut przed zakończeniem pieczenia. Całość podawajcie tak, jak lubicie najbardziej – na przykład z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami oraz sałatką warzywną. W takim towarzystwie karkówka z piekarnika pobudzi wasze kubki smakowe. Smacznego!