Karkówka z piekarnika - pieczony karczek | Przepisy.pl pixel

Soczysta karkówka z piekarnika

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

68

heart
940 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

891 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1159 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

2 łyżki

4 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę rozmieszaj z ketchupem i 2 łyżkami oleju. Uzyskaną mieszanką nasmaruj mięso.

Soczysta karkówka z piekarnika - Krok 1

Krok 2

Całość włóż do załączonego rękawa do pieczenia i zamknij klipsem.

Soczysta karkówka z piekarnika - Krok 2

Krok 3

Piecz około 80 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Soczysta karkówka z piekarnika - Krok 3

Krok 4

Jeśli chcesz, aby karkówka z piekarnika miała bardziej chrupiącą skórkę, rozetnij rękaw (uważaj na gorącą parę) na 15 minut przed końcem pieczenia.

Soczysta karkówka z piekarnika - Krok 4
4

Opinie o przepisie

  • Michal keened

    Michal keened , 27.02.2020

    Pyszneee

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Aaa

    Monika Aaa , 05.02.2020

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina  Frakowska

    Ewelina Frakowska , 17.10.2015

    palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • DJ Carlos

    DJ Carlos , 17.10.2015

    Bardzo smaczne :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczysta karkówka z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczysta karkówka z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczysta karkówka z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczysta karkówka z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczysta karkówka z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczysta karkówka z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczysta karkówka z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczysta karkówka z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Befsztyk po angielsku
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczysta karkówka z piekarnikaSoczysta karkówka z piekarnika

Przepis na karkówkę z piekarnika nie zawiera wielu składników, dlatego bardzo ważny jest wybór odpowiedniego mięsa, które stanowi bazę dania. Karkówka to fragment pochodzący z karku zwierzęcia – najbardziej popularna jest ta z wieprzowiny, ale równie dobrze możecie przyrządzić cielęcą lub baranią. Choć przyzwyczailiśmy się do tego, że jest to mięso idealne na grilla, karkówka pieczona w piekarniku również zachwyca smakiem, a przygotować ją można niezależnie od pogody. Sprawdźcie, jak prosto przygotowuje się karczek z piekarnika.

Dla kogo?

Przepis na karkówkę z piekarnika nie wymaga od kucharza fachowej wiedzy i wielu lat kulinarnego doświadczenia. Dla uzyskania soczystej karkówki pieczonej w piekarniku przygotujcie marynatę o pomidorowym smaku. Łagodny ketchup nada mięsu delikatną słodycz. Włóżcie karkówkę do specjalnego worka, dzięki któremu upiecze się idealnie i pozostanie soczysta. Jak widzicie, przepis na karkówkę z piekarnika jest dziecinnie prosty!

Na jaką okazję?

Karczek z piekarnika to wspaniałe danie, które pozwoli przetrwać jesienne i zimowe chłody oraz zaradzić tęsknocie za grillowaniem w ogrodzie. Taki posiłek każdego wprawi w dobry humor! Nie wahajcie się więc i wykorzystajcie przepis na karkówkę z piekarnika podczas przygotowań do celebrowania ważnych dla was chwil.

Czy wiesz, że?

Aby karczek z piekarnika wyszedł chrupiący i kruchy, podczas zakupu karkówki wybierajcie mniejsze kawałki, ponieważ prawdopodobnie pochodzą z młodszego zwierzęcia, dzięki czemu mięso jest delikatniejsze. O świeżości karkówki świadczy także kolor przerostów (żyłek, którymi jest poprzecinana). Im są one jaśniejsze, tym mięso jest świeższe, a przygotowany karczek z piekarnika będzie lepiej smakować.

Dla urozmaicenia:

Dobrym sposobem na uzyskanie chrupiącej skórki karkówki z piekarnika jest rozcięcie rękawa kilkanaście minut przed zakończeniem pieczenia. Całość podawajcie tak, jak lubicie najbardziej – na przykład z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami oraz sałatką warzywną. W takim towarzystwie karkówka z piekarnika pobudzi wasze kubki smakowe. Smacznego!