Pieczona karkówka z grzybowym aromatem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona karkówka z grzybowym aromatem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

119

heart
962 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

707 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3109 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

3 łyżki

10 sztuk

1 pęczek

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę umyj i osusz. Suszone grzyby wraz z natką posiekaj bardzo drobno lub zmiksuj.

Pieczona karkówka z grzybowym aromatem - Krok 1

Krok 2

W naczyniu połącz przyprawę Knorr, posiekane grzyby z natką oraz oliwę. Wymieszaj wszystko razem na gładką masę.

Pieczona karkówka z grzybowym aromatem - Krok 2

Krok 3

Przygotowaną marynatą natrzyj mięso, zawiń w folię aluminiową i obsmaż na patelni. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 50 minut. Gotową pieczeń pokrój w plastry i podawaj z ziemniakami lub kaszą.

Pieczona karkówka z grzybowym aromatem - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do marynaty możesz dodać 1 lub 2 ząbki posiekanego czosnku, dzięki temu pieczeń nabierze jeszcze głębszego smaku.

17

Opinie o przepisie

  • Janina Kozlowska

    Janina Kozlowska , 13.06.2020

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Kasprzak

    Marzena Kasprzak , 14.03.2016

    pyszne i soczyste mięsko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumiła Barcińska

    Bogumiła Barcińska , 15.02.2015

    mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Budzianowska

    Danuta Budzianowska , 26.01.2015

    pychotka !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefania Wawoczny

    Stefania Wawoczny , 26.01.2015

    pyszne!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Wojniusz

    Malgorzata Wojniusz , 25.01.2015

    Jakaś blada i tłusta ta karkówka fe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edward Zogrodnik

    Edward Zogrodnik , 25.01.2015

    dzisioj byla

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Pielas-Kurczyk

    Zofia Pielas-Kurczyk , 25.01.2015

    smażenie na patelni w folii aluminiowej ??? to chyba pomyłka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Bednarek Krukowska

    Maria Bednarek Krukowska , 25.01.2015

    Typowe danie ze Slaska-smaczne!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Bednarek Krukowska

    Maria Bednarek Krukowska , 25.01.2015

    Na swieta sama peklowalam i pieklam karczek i spory kawalek od szynki i juz nie kupie nic gotowego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz Wojdas

    Kazimierz Wojdas , 25.01.2015

    To jest to!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Violetta Nasiorowska

    Violetta Nasiorowska , 25.01.2015

    aaa...... moja dyjetaaa..:(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jarosław Biniszewski

    Jarosław Biniszewski , 25.01.2015

    smażymy w folii??? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mechanik w kuchni

    Mechanik w kuchni , 25.01.2015

    Karkówką się nieco przejadłem - nie mówię bo jest pyszna i można ją przyrządzić na kilka sposobów ale dziś na obiad mam roladę z kluskami i modrą kapustą :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Zabor

    Joanna Zabor , 25.01.2015

    Wlasnie mam ja dzisiaj na obiad:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 25.01.2015

    Pyszotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Szarawara

    Jerzy Szarawara , 25.01.2015

    proste.....już biegnę po karkówkę.....

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona karkówka z grzybowym aromatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona karkówka z grzybowym aromatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona karkówka z grzybowym aromatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona karkówka z grzybowym aromatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona karkówka z grzybowym aromatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona karkówka z grzybowym aromatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona karkówka z grzybowym aromatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona karkówka z grzybowym aromatem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona karkówka z grzybowym aromatemPieczona karkówka z grzybowym aromatem

Lubisz dania z dodatkiem grzybów? W takim razie przepis na pieczoną karkówkę z grzybowym aromatem z pewnością przypadnie Ci do gustu. Soczyste, pachnące przyprawami mięso przygotujesz z zaledwie kilku składników. Zaopatrz się w karkówkę, suszone grzyby, natkę pietruszki, oliwę i przyprawy. Chcąc dodać potrawie ostrości, wykorzystaj też odrobinę chili. Oczyszczone mięso natrzyj wyrazistą marynatą. Zrobisz ją m.in. z posiekanej natki pietruszki, pokrojonych drobno grzybów oraz oliwy. Mięso z jej dodatkiem zawiń w folię i upiecz w żaroodpornym naczyniu w piekarniku. Serwuj karkówkę z kluskami śląskimi, najlepiej razem ze smażoną cebulką lub z kaszą. Dołącz też do całości warzywny dodatek – dobrze komponować się będą zasmażane buraczki i kapusta kiszona. Dla osób wolących świeże warzywa, dobrą propozycją będzie sałatka z kapusty pekińskiej, tartej marchewki i żurawiny. Tak przyrządzona karkówka będzie pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to smaczne mięsne danie.