Stroganoff wieprzowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Stroganoff wieprzowy

na szybko

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

67

heart
1214 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

915 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1260 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

30 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczkę wieprzową pokrój w cienkie paski. Zamarynuj w Przyprawie do karkówki Knorr i odstaw na 20 minut.

Stroganoff wieprzowy - Krok 1

Krok 2

Pokrój paprykę w paski podobnej grubości do kawałków mięsa, szalotki w piórka, a czosnek posiekaj.

Stroganoff wieprzowy - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej tłuszcz na patelni, następnie dodaj mięso, szalotki, czosnek oraz paprykę. Dodaj również musztardę. Rozprowadź w wodzie Sos do pieczeni jasny Knorr i dolej go do mięsa. Duś wszystko 5 minut.

Stroganoff wieprzowy - Krok 3

Krok 4

Potrawę dopraw świeżymi listkami tymianku. Podawaj z łyżką gęstej śmietany.

Stroganoff wieprzowy - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Stroganoff wieprzowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Stroganoff wieprzowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Stroganoff wieprzowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Stroganoff wieprzowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Stroganoff wieprzowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Stroganoff wieprzowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Stroganoff wieprzowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Stroganoff wieprzowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Stroganoff wieprzowyStroganoff wieprzowy

Stroganoff jest klasycznym daniem kuchni rosyjskiej, które w swojej oryginalnej wersji przygotowywane było z wołowiną i kwaśną śmietaną. W miarę jak potrawa zyskiwała popularność niemal na całym świecie, w pierwotnej recepturze pojawiały się różne modyfikacje. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przyrządzić stroganoff z mięsa wieprzowego w paprykowo-śmietanowym sosie z dodatkiem musztardy. Rozpocznij od podzielenia polędwiczki na wąskie paski i zamarynuj ją w przyprawie do karkówki, aby nadać jej wyrazistszy smak. Czerwoną paprykę, cebule szalotki oraz ząbek czosnku posiekaj. Na rozgrzanej patelni podsmaż mięso, raz na jakiś czas mieszając, a po chwili dodaj warzywa oraz pikantną musztardę sarepską. Całość zalej połączonym z wodą sosem pieczeniowym w proszku i duś przez kilka minut. Na koniec dorzuć kilka gałązek świeżego tymianku. Stroganoff podawaj na ciepło, ozdobiony kleksem gęstej kwaśnej śmietany i, opcjonalnie, z dodatkiem makaronu jajecznego, np. tagliatelle. Sprawdź, jakie to smaczne danie.