
Składniki
50 gramów
1 sztuka
25 gramów
1 sztuka
130 mililitrów
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwice wołową pokrój w grubą kostkę. Mięso oprósz mąka, przypraw pieprzem i papryką.
Krok 2
Lekko podsmaż na patelni.
Krok 3
Przełóż do garnka, na tłuszczu spod mięsa podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę.
Krok 4
Pieczarki pokrój w plastry i dodaj do cebuli, podsmaż.
Krok 5
Pieczarki z cebulą dodaj do mięsa, dodaj wodę by przykryła mięso i duś na małym ogniu do czasu by mięso zmiękło.
Krok 6
Pod koniec duszenia dodaj Bulionetkę Domową Pieczeniową, koncentrat pomidorowy i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 2-3 minuty.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Strogonow
Jedni nazywają to danie zupą, inni mięsnym sosem. Niektórzy jedzą je z kromką chleba, inni z kaszą, a jeszcze inni – bez dodatków. Niezależnie jednak od tego, czy uważasz strogonow za zupę czy drugie danie, przygotowany według tego przepisu, na pewno Ci zasmakuje. Historii, które wyjaśniałyby pochodzenie nazwy tej potrawy, jest naprawdę wiele. Najciekawsza z nich mówi, że car Aleksander I był zadłużony u rodziny Strogonowów, więc nakazał przyrządzenie na ich cześć jakiegoś dania. Szef kuchni usmażył pokrojone w paski mięso, dodał paprykę, pieczarki oraz cebulę i wszystko dusił na wolnym ogniu, zalane wodą. Nieodłącznym elementem strogonowa jest słodka papryka, która nadaje daniu bardzo charakterystyczny smak i wspaniale komponuje się z resztą składników. I – wracając do początku – możesz potrawę podać zarówno jako zupę (wtedy dolej do niej po prostu więcej wody) lub jako mięso z sosem w towarzystwie chrupkiego pieczywa. Obie wersje z pewnością będą pyszne.