
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
10 dekagramów
50 dekagramów
1 łyżka
150 mililitrów
1 łyżka
1 łyżka
1 szczypta
0.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój mięso w poprzek włókien na 0,5 centymetrowe plastry. Następnie pokrój plastry w cienkie i krótkie paski.
Krok 2
Przekrój cebulę na pół i posiekaj wzdłuż w cienkie plastry. Pieczarki również pokrój w plastry.
Krok 3
Podsmaż mięso na rozgrzanym oleju. Na drugiej patelni podsmaż cebulę oraz pieczarki.
Krok 4
Rozpuść kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr w 0,5 litra wody i wlej 0,5 szklanki rosołu do pieczarek z cebulą. Duś przez około 10 minut.
Krok 5
Dodaj mięso do grzybów, po czym dopraw pieprzem i solą (jeśli uznasz to za konieczne).
Krok 6
Dodaj musztardę, przecier pomidorowy i cukier. Wlej resztę rosołu i duś całość przez 5 minut.
Krok 7
Na koniec wlej śmietanę i dokładnie wymieszaj.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Boeuf Stroganow
Boeuf Stroganow to jedna z bardziej popularnych potraw serwowanych podczas przyjęć. Ten rodzaj gulaszu ma wyrazisty i dość pikantny smak. Przyrządzisz go z polędwicy wołowej, bulionu na włoszczyźnie, pieczarek, przecieru pomidorowego, musztardy oraz przypraw. Zarówno grzyby z cebulą, jak i wołowinę należy podsmażyć przed dodaniem ich do wywaru – w ten sposób nabiorą wyrazistości i doskonale skomponują się z ostrą musztardą i gęstym przecierem. Całość dopraw pieprzem. Wykorzystaj także inne przyprawy, zwłaszcza jeśli lubisz bardzo aromatyczne dania. Dobrze będą współgrać: wędzona papryka, chili, zioła prowansalskie i oregano. Na koniec dodaj śmietanę, która zagęści danie. Przed podaniem posyp ją świeżymi ziołami – bazylią, natką pietruszki lub kolendrą. Pasować będzie również koperek. Boeuf Stroganow podaje się najczęściej ze świeżym pieczywem. Jeśli wolisz grzanki, przygotuj je z serem lub czosnkiem. Jako danie jednogarnkowe szybko odgrzejesz tę potrawę i zaserwujesz swoim gościom. Poznaj przepis na pyszny Boeuf Stroganow.