Łosoś herbaciany z mandarynkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś herbaciany z mandarynkami

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

0.25 łyżeczki

0.25 sztuki

2 łyżki

3 łyżki

0.5 sztuki

1 łyżka

0.3 szklanki

4 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

0.25 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotować w wodzie saszetki herbaty z otartą skórką z mandarynki, kostką bulionową i miodem. Zostawić do ostygnięcia - tak by herbata mocno się zaparzyła. Dolać 2 łyżki oleju z pestek winogron, sok z cytryny i 1/4 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu. Wymieszać i zalać marynatą łososia. Zostawić w lodówce na 30 minut.

Krok 2

Wyjąć z marynaty. Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Oprószyć mąką.

Krok 3

Na patelni rozgrzać olej i smażyć łososia na rumiano z obu stron dodając w ostatnim momencie masło. Marynatę od łososia zagotować.

Krok 4

Mandarynki obrać i powycinać wolne od błonek cząstki.

Krok 5

Łososia podawać polanego nie wielką ilością zagotowanej marynaty, obłożonego cząstkami mandarynek - do tego mieszanka sałat o posmaku cytrusowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś herbaciany z mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś herbaciany z mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś herbaciany z mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś herbaciany z mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś herbaciany z mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś herbaciany z mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś herbaciany z mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś herbaciany z mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Łosoś z cukinią
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej