Halibut pieczony z warzywami – filet z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Halibut pieczony z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

heart
234 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

663 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

624 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrop porcje halibuta połową cytryny. Oprósz odrobiną soli i wstaw do lodówki.

Krok 2

Pokrój pory w plastry, cebulę w piórka, paprykę w paski. Krótko podsmaż je na 2 łyżkach masła. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Krok 3

Włóż rybę do naczynia żaroodpornego. Obłóż warzywami i skrusz przyprawę w mini kostkach Knorr.

Krok 4

Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 40 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Halibut pieczony z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Halibut pieczony z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Halibut pieczony z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Halibut pieczony z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Halibut pieczony z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Halibut pieczony z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Halibut pieczony z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Halibut pieczony z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Halibut pieczony z warzywamiHalibut pieczony z warzywami

Miłośnicy odpoczynku nad morzem zapewne kojarzą halibuta w wersji smażonej, który występuje w menu niemal wszystkich nadmorskich restauracji. Spróbujcie innej wersji tej pysznej ryby we własnej kuchni. Halibut pieczony z warzywami to wyjątkowa propozycja na ciekawe połączenie, które zaspokoi gusta kulinarne nawet najbardziej wymagających smakoszy. Wystarczy ryba, ulubione jarzyny, przyprawy, sok z cytryny i masło. Czas zatem na obiad w iście królewskim stylu! Zapraszamy na halibuta z piekarnika z warzywami.

Dla kogo?

Halibut pieczony z warzywami jest doskonałą propozycją dla miłośników dań rybnych, którzy poszukują urozmaicenia codziennego menu. Sprawdzi się w jadłospisie osób, które starają się unikać smażonych dań. Przygotowując halibuta pieczonego, nie musisz obawiać się o jego przypalenie czy wysuszenie, nie musisz również zaglądać do niego co kilka minut.

Na jaką okazję?

Halibut z warzywami to idealne danie na imprezę. Gwarantujemy, że zachwyci każdego. Pieczony halibut to przepis także na świąteczny obiad lub elegancką kolację dla rodziny. Ryba jest kapitalną alternatywą dla wieprzowiny lub drobiu, które znacznie częściej pojawiają się na talerzach.

Czy wiesz, że?

Zanim podasz halibuta pieczonego w piekarniku, poznaj garść informacji na jego temat. Halibut jest największym przedstawicielem ryb z rodziny flądrowatych. Może osiągać nawet ponad 3,5 m. Prowadzi przydenny tryb życia, najczęściej odpoczywając na boku.

Dla urozmaicenia:

Halibut z piekarnika z warzywami najlepiej smakuje przygotowany tuż przed podaniem. Danie możesz zaserwować wprost z naczynia, w którym było pieczone. Jako uzupełnienie przepisu na halibuta z warzywami wybierz ryż lub kuskus. Pieczony halibut to sprawdzony pomysł na smaczny i kolorowy posiłek.