Mintaj z piekarnika – pieczony: przepis z porem | Przepisy.pl pixel

Mintaj pieczony z porem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

74

heart
262 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

869 osób wydrukowało

Pobierz pdf

993 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

7 sztuk

1 łyżeczka

2 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

1 pęczek

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżeczki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety opłucz i posyp przyprawą Knorr. Z cytryny wyciśnij sok, polej nim ryby i odstaw na 20 minut.

Mintaj pieczony z porem - Krok 1

Krok 2

Oczyść warzywa i umyj. Paprykę pokrój w kostkę, pory w plastry.

Mintaj pieczony z porem - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej na patelni olej i podsmaż paprykę, pory, dodaj fasolę i przyprawy. Przełóż całość do naczynia żaroodpornego.

Mintaj pieczony z porem - Krok 3

Krok 4

Na warzywach połóż kawałki ryby, całość posyp solą, pieprzem i koperkiem. Ułóż kawałeczki masła, naczynie przykryj i wstaw do piekarnika na 25 minut w 190°C.

Mintaj pieczony z porem - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Ela

    Ela , 16.07.2021

    Dziś robiłam, wyszło pyszne danie. Smakowało całej rodzinie, bardzo polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Hassa

    Anna Hassa , 21.12.2015

    bardzo smaczne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mintaj pieczony z porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mintaj pieczony z porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mintaj pieczony z porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mintaj pieczony z porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mintaj pieczony z porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mintaj pieczony z porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mintaj pieczony z porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mintaj pieczony z porem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mintaj pieczony z poremMintaj pieczony z porem

Delikatne kawałki mintaja, pieczone z porem i warzywami strączkowymi to potrawa nieskomplikowana, doskonała na domowy obiad. Przyrządzisz ją w kilkanaście minut! Pamiętaj, że jeśli wykorzystujesz mrożoną rybę, możesz ją zacząć przyrządzać dopiero wtedy, kiedy lód całkowicie się rozpuści. Mintaj z piekarnika to danie, w którym ważną funkcję pełnią dodatki. Szczególnego smaku delikatnej rybie doda lekko ostry por. Papryka i fasola utworzą ciekawą kompozycję, w której mintaj pieczony z porem nie tylko dobrze wygląda, ale i świetnie smakuje.

Dla kogo?

Przepis na mintaja z piekarnika powinni wykorzystać przede wszystkim ci z was, którzy lubią rybne dania w nowych odsłonach. Pieczony mintaj z pewnością posmakuje osobom szukającym pomysłów na oryginalny posiłek.

Na jaką okazję?

Mintaj zapiekany w piekarniku może być podstawą obiadowego jadłospisu, ale także idealnie sprawdzi się w roli głównego dania, serwowanego podczas rodzinnych uroczystości.

Czy wiesz, że?

Należący do ryb dorszowatych mintaj jest jednym z najbardziej popularnych gatunków ryb słonowodnych sprowadzanych do Polski. Kupisz go najczęściej w postaci zamrożonych kostek. Warto wiedzieć, że ryba rozmrozi się szybciej, jeśli posypiesz ją delikatnie solą.

Dla urozmaicenia:

Mintaj pieczony z porem doskonale komponuje się z sałatką z ulubionych warzyw. Możesz wykorzystać na przykład pomidory, paprykę czy dowolną sałatę.