Ryż Kedgeree przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż Kedgeree

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
41 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

77 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

500 gramów

0.5 pęczka

300 gramów

0.5 pęczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.

Krok 2

Jaja ugotuj 8 minut. Następnie wystudź pod zimną wodą, obierz i przekrój na pół.

Krok 3

Cebulą, czosnek oraz imbir posiekaj i podsmaż z olejem. Dodaj curry Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 4

Wsyp ryż, dodaj 100 ml wody i wsyp Fix Knorr. Całość wymieszaj i gotuj ok 5 minut.

Krok 5

Szpinak umyj i osusz. Lekko porwij. Dymkę posiekaj. Dodaj wszystko do ryżu i gotuj kolejne 2-3 minuty. Gotowy ryż Kedgeree podawaj z plastrami łososia, listkami kolendry i jajkami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Łososia możesz zastąpić np pak choi, brokułami, kiełkami lub słodką papryką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż Kedgeree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż Kedgeree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż Kedgeree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż Kedgeree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż Kedgeree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż Kedgeree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż Kedgeree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż Kedgeree - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż KedgereeRyż Kedgeree

W kedgeree znajdziecie mnóstwo różnorodnych składników, które razem tworzą spójną i niesamowicie smakowitą całość. Ryż, wędzona ryba, jajka, warzywa i świeże zioła pozwolą na stworzenie posiłku, który domownicy i goście będą długo wspominać. Obiad lub kolacja z orientalnym sznytem? To musi być kedgeree!

Dla kogo?

Dla osób, które z dużą ekscytacją podchodzą do poznawania nawet najbardziej egzotycznych receptur. Potrawa przybliży niezrównany smak indyjskich frykasów.

Na jaką okazję?

Na talerzu dzieje się tyle, że śmiało możecie podać ryż kedgeree w porze lunchu. Raczej nikt nie wstanie od stołu głodny. Przygotujcie większą porcję – to załatwi sprawę obiadu dla całej rodziny na dwa dni.

Czy wiesz, że?

Nie przepadacie za szpinakiem? Po włączeniu go do ryżu kedgeree zmienicie zdanie. Oprócz tego zielone liście można jeść na surowo w sałatkach i na kanapkach. Nadają się do dań makaronowych, curry oraz zapiekanek.

Dla urozmaicenia:

Ryż kedgeree smakuje wybornie nie tylko z łososiem. Spróbujcie wędzonego pstrąga, ryby maślanej, makreli, dorsza, piklinga.