Smażony ryż z jajkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smażony ryż z jajkiem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
21 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

130 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

50 gramów

2 sztuki

250 gramów

500 gramów

2 sztuki

3 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biały i czarny ryż ugotuj oddzielnie według wskazówek na opakowaniu producenta w wodzie z dodatkiem kostki Knorr.

Krok 2

Marchew obierz i pokrój w plastry. Brokuły podziel na mniejsze różyczki. Dymkę pokrój na plasterki.

Krok 3

Na dużej patelni lub woku podsmaż marchew oraz dymkę. Dodaj brokuły i smaż 2-3 minuty.

Krok 4

Teraz dodaj ryż, wymieszaj i smaż kolejne 2 minut.

Krok 5

Teraz łopatką przesuń ryż z warzywami tak aby odsłonić kawałek patelni. Wbij jaja i zacznij je mieszać tak jak smaży się jajecznicę. Gdy jaja będą prawie ścięte wymieszaj całą zawartość patelni i smaż jeszcze 1 minutę. Podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do dania możesz również dodać paski z kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażony ryż z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażony ryż z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażony ryż z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażony ryż z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażony ryż z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażony ryż z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażony ryż z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażony ryż z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażony ryż z jajkiemSmażony ryż z jajkiem

Kuchnia azjatycka jest niezwykle różnorodna. Pewnie dlatego cieszy się tak dużą popularnością w prawie każdym zakątku świata. Daje możliwość swobodnego żonglowania recepturami, produktami i technikami obróbki żywności, dzięki czemu gotową potrawę bez problemu dopasujesz do własnych upodobań kulinarnych. Smażony ryż z jajkiem stanowi wyjątkowo prosty sposób na umieszczenie Azji na talerzu.

Dla kogo?

Smażony ryż z jajkiem to receptura w sam raz do stawiania pierwszych kroków w świecie orientalnych inspiracji.

Na jaką okazję?

Jesteśmy przekonani, że domownicy będą zachwyceni obiadem innym niż tradycyjne polskie zestawy. Wyprawę do Azji z pomocą smażonego ryżu z jajkiem możesz zorganizować nawet w środku pracowitego tygodnia!

Czy wiesz, że?

Wok to sprzęt, który warto mieć w kuchennym wyposażeniu, jeśli chcemy przygotować przepis na ryż smażony z jajkiem. Jego charakterystyczny kształt (wysokie ścianki zwężające się ku dołowi) sprawia, że smażenie potraw nie wymaga użycia dużej ilości tłuszczu.

Dla urozmaicenia:

Orientalny charakter ryżu smażonego z jajkiem podkreślisz poprzez dorzucenie pędów bambusa.