
Składniki
4 sztuki
1 szczypta
6 sztuk
1 sztuka
4 sztuki
200 gramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i przyrumień cebulę z czosnkiem.

Krok 2
Posiekaj oliwki i pokrój pomidory, dodaj do reszty. Całość dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i duś około 10 - 15 minut, do momentu, kiedy masa zgęstnieje.

Krok 3
Masę przełóż do żaroodpornych miseczek, zrób na środku miejsce i wbij do każdej miseczki jajko.

Krok 4
Żółtka przykryj plastrem szynki. Całość zapiecz w uprzednio nagrzanym do 175 stopni piekarniku do momentu, gdy jajka się zetną.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jajka na pomidorach z oliwkami
Ile znasz sposobów na podanie jajek? Na miękko, na twardo, sadzone, w postaci jajecznicy – tak podane jada się najczęściej, więc jeśli chcesz przyrządzić je w nieco inny niż zwykle sposób, spróbuj upiec je na pomidorach z oliwkami. To danie inspirowane kuchnią hiszpańską, pełną dań ze świeżymi warzywami. Zacznij od podsmażenia cebuli z czosnkiem. Zwiększ ilość tego ostatniego, jeśli lubisz dania pikantne, a następnie dodaj oliwki z pomidorami i duś, aż całość zgęstnieje. Wybierz dowolny rodzaj zarówno oliwek, jak i pomidorów. Poza sezonem użyj warzyw z puszki, które bardzo dobrze nadają się na sos. Kiedy woda z pomidorów odparuje, przełóż masę do żaroodpornych miseczek, a następnie na wierzch każdej z nich wbij jajko – uważaj, by nie uszkodzić żółtka. Przykryj każde z nich plastrem długodojrzewającej szynki serrano (może być także szwarcwaldzka albo parmeńska). Zapiecz, aż jajka się zetną. Jajka na pomidorach z oliwkami to danie, które sprawdzi się na wieczorną przekąskę oraz na śniadanie. Przygotuj i spróbuj!