Łosoś w pergaminie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś w pergaminie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
206 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

106 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

5 łyżek

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

0.5 pęczka

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oliwki pokrój w plasterki, a natkę pietruszki posiekaj.

Łosoś w pergaminie - Krok 1

Krok 2

Przyprawę Knorr wymieszaj z oliwą i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną marynatą natrzyj dzwonki łososia.

Łosoś w pergaminie - Krok 2

Krok 3

Zamarynowane filety wraz z oliwkami zawiń pojedyńczo i szczelnie w pergamin.

Łosoś w pergaminie - Krok 3

Krok 4

Tak przygotowanego łososie połóż na teflonowej patelni i smaż przez 8-10 min, z każdej strony. Podawaj posypane dużą ilością natki pietruszki razem z dodatkiem typu grillowane warzywa.

Łosoś w pergaminie - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś w pergaminieŁosoś w pergaminie

Popularność delikatnego w smaku łososia sprawia, że łatwo można znaleźć wiele propozycji na jego podanie. Upieczesz go w piekarniku, na grillu, usmażysz lub ugotujesz na parze. Serwowany z oliwkami nabierze ciekawego posmaku – zamiast nich możesz ewentualnie użyć kaparów. Do przygotowania łososia w pergaminie będą Ci potrzebne m.in. dzwonka ryby oraz zestaw przypraw. Najpierw pokrój zielone i czarne oliwki w plasterki, a natkę drobno posiekaj. Gotową kompozycję przypraw wymieszaj z oliwą oraz sokiem z cytryny. Jeśli lubisz czosnek, również go dodaj. Tak przygotowaną marynatą natrzyj łososia, dzięki czemu danie zyska wyrazisty smak. Teraz umieść ją wraz z oliwkami w torebce pergaminowej, i szczelnie zamknij. Łosoś smażony na patelni teflonowej, z każdej strony, będzie miał delikatną skórkę oraz soczyste wnętrze. Podawaj go z natką pietruszki, grillowanymi warzywami i sosem jogurtowo-musztardowym. Koniecznie sprawdź, jak smakuje łosoś w pergaminie przyrządzony według naszego przepisu. Do dzieła!