
Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 pęczek
1 pęczek
50 gramów
40 gramów
100 gramów
80 gramów
50 gramów
120 mililitrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filet z łososia oczyść z ości i łusek, ale pozostaw skórę. Zetnij brzuch ryby. Pozostały filet pokrój na prostokąty, każdy po około 80 gramów.

Krok 2
Natkę pietruszki posiekaj. Część odłóż na kolejny etap potrawy. Pozostałą zieleninę przełóż do kielicha miksera. Dodaj również bazylię.

Krok 3
Do ziół dodaj orzeszki pinii, oliwę z oliwek oraz parmezan. Na końcu dodaj kostkę rosołową Knorr i całość dokładnie zmiksuj.

Krok 4
Na patelni obsmaż kawałki ryby z obu stron. Następnie dodaj pomidorki cherry pokrojone na połówki i zielony groszek.

Krok 5
Wlej zmiksowany sos pesto, dodaj kilka łyżek gorącej wody (wówczas sos nie będzie zbyt gęsty). Szybko zagotuj i od razu podawaj, aby sos i warzywa nie straciły intensywnych kolorów. Całość posyp pozostałą natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Łosoś w sosie pesto z pomidorkami
Łosoś w sosie pesto z pomidorkami to bardzo dobry sposób na świąteczny obiad. Jest smaczny i prosty w przygotowaniu, a do tego niezwykle apetyczny i kolorowy. Aby go przyrządzić, na początek filet z łososia pozbaw łusek. Jeśli będzie to trudne, zanurz nóż w zimnej wodzie. Pokrój rybę na równe kawałki, dzięki czemu będą smażyły się równomiernie, a następnie podsmaż je z dwóch stron – nie przewracaj zbyt często, wystarczy, że zrobisz to raz. Kiedy zaczniesz smażyć rybę, przygotuj pesto z bazylii i pietruszki. Smaczny sos przygotujesz także z samej pietruszki, jarmużu czy świeżego szpinaku. Dodaj oliwę, parmezan oraz orzeszki pinii. Zamiast nich świetnie sprawdzą się także nerkowce albo pestki słonecznika. Do ryby dodaj pomidorki, groszek, a kiedy całość będzie już prawie gotowa, wlej pesto i zagotuj chwilę z niewielką ilością wody. Podawaj od razu po przyrządzeniu, z dodatkiem ziemniaków lub włoskich gnocchi. Przygotuj łososia w sosie pesto na uroczysty świąteczny obiad – sprawdź proponowany przepis.