Łosoś z pesto w sosie - z pomidorkami: przepis | Przepisy.pl pixel

Łosoś w sosie pesto z pomidorkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

62

heart
1854 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

751 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1237 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

50 gramów

40 gramów

100 gramów

80 gramów

50 gramów

120 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filet z łososia oczyść z ości i łusek, ale pozostaw skórę. Zetnij brzuch ryby. Pozostały filet pokrój na prostokąty, każdy po około 80 gramów.

Łosoś w sosie pesto z pomidorkami - Krok 1

Krok 2

Natkę pietruszki posiekaj. Część odłóż na kolejny etap potrawy. Pozostałą zieleninę przełóż do kielicha miksera. Dodaj również bazylię.

Łosoś w sosie pesto z pomidorkami - Krok 2

Krok 3

Do ziół dodaj orzeszki pinii, oliwę z oliwek oraz parmezan. Na końcu dodaj kostkę rosołową Knorr i całość dokładnie zmiksuj.

Łosoś w sosie pesto z pomidorkami - Krok 3

Krok 4

Na patelni obsmaż kawałki ryby z obu stron. Następnie dodaj pomidorki cherry pokrojone na połówki i zielony groszek.

Łosoś w sosie pesto z pomidorkami - Krok 4

Krok 5

Wlej zmiksowany sos pesto, dodaj kilka łyżek gorącej wody (wówczas sos nie będzie zbyt gęsty). Szybko zagotuj i od razu podawaj, aby sos i warzywa nie straciły intensywnych kolorów. Całość posyp pozostałą natką pietruszki.

Łosoś w sosie pesto z pomidorkami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Barbara

    Barbara , 24.11.2020

    Tak* Znakomity przepis na świąteczny stół, pyszne i łatwe w przygotowaniu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Mikołajewski

    Andrzej Mikołajewski , 23.07.2016

    pychotka robię 3raz

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś w sosie pesto z pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś w sosie pesto z pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś w sosie pesto z pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś w sosie pesto z pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś w sosie pesto z pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś w sosie pesto z pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś w sosie pesto z pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś w sosie pesto z pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś w sosie pesto z pomidorkamiŁosoś w sosie pesto z pomidorkami

Łosoś w sosie pesto z pomidorkami to bardzo dobry sposób na świąteczny obiad. Jest smaczny i prosty w przygotowaniu, a do tego niezwykle apetyczny i kolorowy. Aby go przyrządzić, na początek filet z łososia pozbaw łusek. Jeśli będzie to trudne, zanurz nóż w zimnej wodzie. Pokrój rybę na równe kawałki, dzięki czemu będą smażyły się równomiernie, a następnie podsmaż je z dwóch stron – nie przewracaj zbyt często, wystarczy, że zrobisz to raz. Kiedy zaczniesz smażyć rybę, przygotuj pesto z bazylii i pietruszki. Smaczny sos przygotujesz także z samej pietruszki, jarmużu czy świeżego szpinaku. Dodaj oliwę, parmezan oraz orzeszki pinii. Zamiast nich świetnie sprawdzą się także nerkowce albo pestki słonecznika. Do ryby dodaj pomidorki, groszek, a kiedy całość będzie już prawie gotowa, wlej pesto i zagotuj chwilę z niewielką ilością wody. Podawaj od razu po przyrządzeniu, z dodatkiem ziemniaków lub włoskich gnocchi. Przygotuj łososia w sosie pesto na uroczysty świąteczny obiad – sprawdź proponowany przepis.