Smażony dorsz z aromatycznymi ziemniakami
łatwe
762 osoby zapisały

Składniki
600 gramów
1 łyżka
400 gramów
2 sztuki
100 gramów
0.5 sztuki
1 szczypta
0.5 sztuki
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety z dorsza umyj, osusz papierowym ręcznikiem i podziel na porcje. Oprósz je przyprawą Knorr.

Krok 2
Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ugotuj w lekko osolonej wodzie (powinny być ugotowane na półtwardo). Następnie delikatnie przestudź i pokrój w ćwiartki.

Krok 3
Boczek pokrój w słupki. Czosnek obierz, cebule pokrój w piórka, natkę pietruszki posiekaj.

Krok 4
Na rozgrzanej oliwie usmaż ziemniaki. Dodaj boczek, rozgnieciony czosnek i po chwili smażenia, także cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dopraw do smaku pieprzem.

Krok 5
W tym samym czasie usmaż przyprawionego dorsza. Podawaj z aromatycznymi ziemniakami i lekką sałatą.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa Orientalna Grubo Mielona Do Drobiu i Owoców Morza Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Smażony dorsz z aromatycznymi ziemniakami
Smażonego dorsza warto podawać z odpowiednimi dodatkami. Sprawdzą się aromatyczne ziemniaki, które przygotujesz w prosty sposób, stosując się do wskazówek z tego przepisu. Podsmaż je z boczkiem, zmiażdżonym czosnkiem, cebulą i drobno posiekaną natką pietruszki na dobrze rozgrzanej patelni. Dzięki takiemu połączeniu składników otrzymasz wyjątkowo smaczne warzywa, które idealnie sprawdzą się do serwowania z rybnymi filetami. Jak przyrządzić jednak główny element proponowanego obiadu? Kawałki mięsa dokładnie umyj, odsącz z nadmiaru wody przy pomocy jednorazowych papierowych ręczników kuchennych i oprósz przyprawami. Następnie usmaż je na oliwie z oliwek. Do tak skomponowanego dania świetnie pasować będą sałatki, w szczególności te, które przyrządzisz ze świeżych warzyw i miksu sałat. Potrawa sprawdzi się nie tylko na codzienny obiad. Z powodzeniem podasz ją również na wyjątkowe uroczystości, takie jak święta Bożego Narodzenia. Koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem i podziel się swoją opinią o daniu, które dzięki niemu przygotujesz.