Chowder z małżami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chowder z małżami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
109 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

84 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

null szczypt

3 pęczki

null szczypt

1 sztuka

150 gramów

3 sztuki

0.5 szklanki

1 kilogram

3 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek, ziemniaki, selera oraz cebulę pokrój na kostkę, a czosnek posiekaj.

Chowder z małżami - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanej patelni wytop tłuszcz z boczku, a skwarki zarumień i wyjmij.

Chowder z małżami - Krok 2

Krok 3

Na ten sam tłuszcz wrzuć cebulę i czosnek i zeszklij, po czym dorzuć selera, tymianek oraz liść laurowy.

Chowder z małżami - Krok 3

Krok 4

Po chwili dodaj ziemniaki, zalej gorącym wywarem i gotuj do czasu kiedy ziemniaki będą półtwarde.

Chowder z małżami - Krok 4

Krok 5

Do innego garnka wlej wodę, a gdy zacznie wrzeć, to wrzuć oczyszczone małże. Przykryj i potrząsaj garnkiem, aż się otworzą, po czym wyjmij je i oddziel mięso od skorupki, a wywar przecedź i dodaj do ziemniaków.

Chowder z małżami - Krok 5

Krok 6

Kiedy ziemniaki będą gotowe wrzuć mięso małż i śmietanę.

Chowder z małżami - Krok 6

Krok 7

Dodaj resztę przypraw, wymieszaj i odstaw na chwilę. Zupę podawaj posypaną boczkiem.

Chowder z małżami - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chowder z małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chowder z małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chowder z małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chowder z małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chowder z małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chowder z małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chowder z małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chowder z małżami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej