
Składniki
150 gramów
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
2 łyżki
3 łyżki
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę wypłucz pod zimną, bieżącą wodą. Przełóż do garnka, dodaj kostkę rosołową Knorr i około 400 ml wody. Całość gotuj pod przykryciem około 30 minut aż soczewica zrobi się miękka i wchłonie bulion. Na koniec soczewicę przecedź, usuwając nadmiar bulionu.
Krok 2
Marchew obierz, pokrój w talarki, fasolkę w 2-3 cm kawałki, a grzyby pokrój w ćwiartki. Pokrojone grzyby usmaż na dwóch łyżkach oliwy. Fasolkę i marchew ugotuj w wodzie do miękkości – wystudź.
Krok 3
W misce wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, dodaj wszystkie składniki. Całość dopraw pieprzem i posiekaną natką pietruszki do smaku.

Dobra rada:
Sałatkę dopraw do smaku łyżką kminu rzymskiego. Czosnek i ostre chili również będą pasowały.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z soczewicy z warzywami
Jeśli szukasz inspiracji na smaczną sałatkę, koniecznie wykorzystaj ten przepis. Bazę tego dania wegetariańskiego stanowi soczewica. Dobrym wyborem będzie zielona lub brązowa – te dwie odmiany nie mają bowiem tendencji do rozpadania się w trakcie gotowania. Dbając o zdrowie, wybierz soczewicę eko. Ciekawego smaku nabierze, jeśli ugotujesz ją w bulionie warzywnym. Do tak przygotowanej świetnie pasować będzie zielona fasolka szparagowa, marchew i pieczarki. Marchew dokładnie wyczyść, dzięki temu wykorzystasz również jej skórkę, która zawiera w sobie wiele smaku. Możesz dodać również kilka drobno pokrojonych kaparów. Smacznym i niekłopotliwym w przygotowaniu sosem, który połączy smak wszystkich składników będzie oliwa z oliwek wymieszana z cytryną, przyprawami i drobno posiekaną natką pietruszki. Interesującą propozycją podania gotowego dania będzie wyłożenie go na liściach świeżego jarmużu. Zobacz, jak szybko przyrządzisz sałatkę z naszym przepisem. Mamy nadzieję, że gotowanie z nim będzie dla Ciebie przyjemnością.