Jesienna zupa z cykorii z orzechami i gorgonzolą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jesienna zupa z cykorii z orzechami i gorgonzolą

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
9 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

2 sztuki

200 gramów

150 gramów

1 szczypta

1 łyżeczka

1 sztuka

4 sztuki

null

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cykorie pokrój z góry do dołu. Ostatni kawałek, ten na samym dole, jest gorzki - trzeba go wyrzucić. Gdybyś zaczął kroić od dołu, cała cykoria byłaby gorzka.

Krok 2

Zagotuj litr wody, włóż kostki rosołowe, gotuj minutę. Wlej sok z cytryny, dodaj cykorie, wymieszaj. Przykryj i gotuj na małym ogniu około 30 minut.

Krok 3

W miseczce roztrzep śmietanę z żółtkami.

Krok 4

Mąkę ziemniaczana wsyp do drugiej miseczki i rozprowadź ja 1-2 chochlami rosołu.

Krok 5

Zupę zmiksuj, ponownie ustaw na dużym ogniu, kolejno dodawaj, stale mieszając: śmietanę z żółtkami, gorgonzolę pokrojoną w kostkę oraz mąkę ziemniaczaną. Przypraw gałką muszkatołową i pieprzem. Przed podaniem posyp posiekanymi orzechami.

Pascal Pascal

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jesienna zupa z cykorii z orzechami i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jesienna zupa z cykorii z orzechami i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jesienna zupa z cykorii z orzechami i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jesienna zupa z cykorii z orzechami i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jesienna zupa z cykorii z orzechami i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jesienna zupa z cykorii z orzechami i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jesienna zupa z cykorii z orzechami i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jesienna zupa z cykorii z orzechami i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej