Polenta kukurydziana z skorzonerą i pesto z jarmużu
łatwe
25 osób zapisało

Składniki
polenta:
500 gramów
400 mililitrów
1 sztuka
1 łyżeczka
4 łyżki
dodatki:
3 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
200 gramów
200 gramów
pesto:
100 gramów
1 sztuka
50 gramów
60 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania pesto. Jarmuż zblanszuj w osolonym wrzątku. Następnie wystudź, osusz i przełóż do kielicha blendera. Dodaj orzechy, czosnek, parmezan, oliwę, sos sałatkowy Knorr i wyciśnij sok z cytryny. Całość zmiksuj na pesto.
Krok 2
Skorzonerę dokładnie umyj, obierz, ponownie umyj, pokrój w większe kawałki i smaż na oleju przez ok 5-7 minut.
Krok 3
Cebulę pokrój w piórka, dodaj do skorzonery i smaż kolejne 2 minuty. Na końcu dodaj groszek oraz szpinak. Smaż 1 minutę i odstaw na bok.
Krok 4
Teraz przygotuj polentę. Kukurydze smaż przez kilka minut na oleju orzechowym. Następnie wlej ciepłą wodę, dodaj kostkę Knorr, kurkumę i całość gotuj 8 minut.
Krok 5
Po tym czasie odlej połowę płynu z gotowania kukurydzy, a samą kukurydzę zmiksuj na puree. Jeśli będzie zbyt gęste dodaj 2-3 łyżki bulionu z gotowania.
Krok 6
Kukurydzianą polentę przełóż ponownie na patelnie i duś ok 3 minut. Podawaj posypane smażonym szpinakiem z groszkiem i skorzonerą oraz sosem pesto na boku.

Dobra rada:
Jarmuż możesz zblanszować, podsmażyć lub jeść surowy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Polenta kukurydziana z skorzonerą i pesto z jarmużu
Masz już dość przyrządzania i jedzenia w kółko tego samego? Zaszalej! Postaw na potrawę nietuzinkową, złożoną ze składników, których raczej pewnie nie wykorzystujesz w kuchni na co dzień. Polenta kukurydziana ze skorzonerą powinna wpisać się w tę kategorię. Smacznego!
Dla kogo?
Dla każdego, kto szuka nowych, innowacyjnych rozwiązań i z ich pomocą chce odmienić oblicze swojej kuchni. Koniec z nudnymi daniami!
Na jaką okazję?
Kukurydziana polenta z dodatkami dobrze wypadnie w roli imprezowej przekąski – tym bardziej, jeśli przygotujesz ją w wersji mini.
Czy wiesz, że?
Jarmuż jest bardzo uniwersalną rośliną – można go spożywać na surowo, upieczony, ugotowany, podsmażony, a nawet z grilla. Co więcej, jest też bardzo odporny na działanie czynników atmosferycznych i doskonale znosi temperatury nawet do 15°C.
Dla urozmaicenia:
Pesto przygotować możesz również z bazylii albo papryki i bakłażana. Takie opcje także będą dobrze komponować się z kukurydzianą polentą.