Risotto z kurczakiem i dynią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z kurczakiem i dynią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
267 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

64 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

98 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

300 gramów

4 łyżki

2 sztuki

1.5 litra

300 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 pęczek

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 220 °C. Dynię pokrój w większe kawałki, skrop oliwą i piecz przez ok. 20 minut, aż będzie rumiana i miękka.

Krok 2

W międzyczasie zagotuj wodę z kostkami Knorr.

Krok 3

Dynię po pieczeniu podziel na kostkę ok 2 cm. Czosnek i cebulę pokrój w drobną kostkę.

Krok 4

Kurczaka pokrój w mniejsze kawałki, posyp przyprawą Knorr.

Krok 5

W szerokim rondlu podsmaż mięso. Jak będzie rumiane odstaw na bok. Na tym samym tłuszczu podsmaż cebulę i czosnek.

Krok 6

Wsyp ryż, dodaj gałązkę rozmarynu. Smaż całość 2-3 minuty. Następnie zalej bulionem, dodaj dynię i gotuj powoli ok. 18 minut mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie płyn i risotto zrobi się gęste.

Krok 7

Teraz dodaj z powrotem kurczaka, usuń rozmaryn, dodaj posiekaną natkę pietruszki, pokruszone orzechy i natychmiast podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Na sam koniec do risotto możesz dodać garść startego sera parmezan.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z kurczakiem i dyniąRisotto z kurczakiem i dynią

Risotto to łatwy i zawsze trafiony pomysł na obiad. Jednak czasem warto urozmaicić danie i przygotować je na nowy sposób. W jaki? Na przykład czyniąc głównym składnikiem dynię. Wraz z kurczakiem, rozmarynem i natką pietruszki stworzą risotto, które zachwyca smakiem.

Dla kogo?

Dla każdego, kto lubi risotto. Pieczona dynia nadaje potrawie wspaniały smak i aromat. Musisz tego spróbować!

Na jaką okazję?

Risotto z kurczakiem i dynią to sprawdzony sposób na obiad. Pamiętaj o tym przepisie przede wszystkim jesienią, kiedy sezon dyniowy w pełni.

Czy wiesz, że?

Dynia hokkaido jest świetnym dodatkiem do wielu potraw, między innymi do risotto. Wśród innych dyń wyróżniają ją zwarta struktura i mała ilość wody. Najlepiej smakuje po upieczeniu, bo jest wtedy aromatyczna i smaczna.

Dla urozmaicenia:

Pod koniec przygotowywania możesz dodać do risotto trochę startego parmezanu. Wzbogaci smak dania.