Quiche ze szpinakiem i pomidorami
NOWY PRZEPIS
łatwe
1701 osób zapisało

Składniki
spód:
200 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
nadzienie:
1 sztuka
1 łyżka
1 opakowanie
60 gramów
4 sztuki
3 szczypty
0.25 łyżeczki
6 sztuk
masa jajeczna:
4 sztuki
100 mililitrów
3 szczypty
0.5 łyżeczki
do pieczenia:
0.5 kilograma
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj masło nożem i zagnieć ręcznie wszystkie składniki na spód. Zagnieć kulę z ciasta, zawiń ją w plastik i schowaj do lodówki na około godzinę.
Krok 2
Na patelnię wlej łyżkę oleju, dodaj posiekany ząbek czosnku. Po minucie dodaj szpinak (mrożony lub surowy) i smaż do czasu aż wyparuje woda – około 10-15 minut.
Krok 3
Składniki na masę jajeczną wymieszaj w misce widelcem. Pomidorki cherry pokrój na połówki. Ser pleśniowy pokrój w kostkę. Orzech włoskie pokrusz.
Krok 4
Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj między dwoma papierami do pieczenia na cienki placek. Przełóż do formy na jednym papierze i ugnieć do jej dna i boków. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Na cieście połóż drugi papier do pieczenia i rozsyp groch. Wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz przez 10 minut.
Krok 5
Wyjmij ciasto z piekarnika, zdejmij wierzchni papier do pieczenia, odsyp groch i wstaw pustą tartę do piekarnika na kolejne 5 minut.
Krok 6
Wyjmij ciasto z piekarnika, nałóż szpinak, ser pleśniowy i pomidorki cherry. Zalej masą jajeczną i posyp orzechami włoskimi. Piecz całość około 40 minut.

Dobra rada:
Wierzch quishe przed pieczeniem można posypać tartym parmezanem. Do ciasta można użyć mąki pszennej, żytniej lub mieszanej w dowolnych proporcjach.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Quiche ze szpinakiem i pomidorami
Kuchnia francuska skrywa wiele smakowitych tajemnic. Nie sprowadza się wyłącznie do bagietek, serów i wina. Quiche, czyli rodzaj wytrawnej tarty z jajecznym sosem, to jeden z najpyszniejszych i najmniej skomplikowanych sposobów, by zbliżyć się do tych wykwintnych kulinariów. Bez obaw, prosty przepis na quiche ze szpinakiem i pomidorami jest dostępny dla każdego, niezależnie od stopnia kuchennego wtajemniczenia. Kruche ciasto, warzywne nadzienie, niebieski ser pleśniowy i orzechy, tworzące razem tartę ze szpinakiem i pomidorami, zawrócą w głowie niejednemu smakoszowi!
Dla kogo?
Marzysz o wyprawie do Paryża, a czas spędzony na gotowaniu uprzyjemniasz sobie największymi francuskimi przebojami? W takim razie przyrządzanie quiche ze szpinakiem to punkt obowiązkowy dla dokładniejszego poznania francuskiej kuchni. Potraktuj tę recepturę również jako patent na to, by wszystkim niedowiarkom udowodnić, że szpinak można podać w naprawdę apetycznej formie. To ważne przede wszystkim dla osób, którym kojarzy się on wyłącznie z zielonkawą papką o mało wyrazistym smaku.
Na jaką okazję?
Kolorowy quiche - przepis ze szpinakiem i pomidorami odświeży twój codzienny jadłospis. Bardzo dobrze smakuje po podgrzaniu, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by część zostawić na później – na kolację albo obiad następnego dnia. Tartę ze szpinakiem i pomidorkami z ogromną przyjemnością zjesz również w czasie przerwy od codziennych obowiązków. Drugie śniadanie albo lunch we francuskim stylu? Z przepisem na quiche to brzmi pysznie!
Czy wiesz, że?
Najsłynniejszą wersją potrawy jest quiche lorraine - placek lotaryński z hojną porcją cebuli i boczku. Choć danie wywodzi się z Francji, możesz spotkać się również ze spolszczoną pisownią dania. Nie wpływa to jednak na wrażenia, bowiem kisz ze szpinakiem smakuje tak samo dobrze.
Dla urozmaicenia:
Do tarty ze szpinakiem i pomidorami pasuje także wędzony łosoś. Jeśli brakuje ci mięsnego akcentu, możesz wykorzystać kurczaka, którego warto wstępnie podsmażyć na patelni przed umieszczeniem w nadzieniu do quiche. W wersjach wegetariańskich chętnie stosowanym składnikiem jest tofu. W quiche ze szpinakiem i pomidorami doskonale smakują też grzyby w postaci pieczarek albo bardziej wykwintnych kurek.