Szwajcarski quiche z brokułami i serem
łatwe
2107 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
10 sztuk
3 sztuki
250 mililitrów
1 opakowanie
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Foremkę na tatrę wysmaruj tłuszczem, oprósz bułką tartą, wyłóż pergaminem. Gotowe rozmrożone ciasto francuskie delikatnie rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąka. Ciasto umieść w foremce, przykryj pergaminem . Do środka włóż porcelanowe kulki lub nasyp do środka grochu. Całość piecz w 200*C przez około 10 minut, aż ciasto zrobi się rumiane. Po upieczeniu usuń kulki.
Krok 2
Pokrój cebulę w pół plastry, pomidory przekrój na pół, zetrzyj ser na tarce. Brokuły pokrój na mniejsze różyczki, sparz w gotującej się wodzie przez 1-2 minuty, a następnie zahartuj zanurzając je w zimnej wodzie.
Krok 3
Jajka wymieszaj ze śmietaną, Knorr Naturalnie smaczne i połową sera.
Krok 4
Na zapieczonym cieście równomiernie poukładaj różyczki brokułów, cebulę i pomidory, całość zalej śmietaną z jajkami, oprósz z wierzchu pozostałym serem.
Krok 5
Całość wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 35 minut.

Dobra rada:
Quicha smakuje równie dobrze jeśli doda się do niej ser feta.
Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szwajcarski quiche z brokułami i serem
Quicha (quiche, kisz) to rodzaj wytrawnej tarty z nadzieniem śmietanowo-jajecznym oraz dodatkami. Jeśli szukasz sposobu na wegetariański obiad, przygotuj ją w wersji z brokułami i pomidorami. Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim. Musi podpiec się samo – bez dodatków, co da ci czas na przygotowanie nadzienia, by quiche z brokułami smakował obłędnie.
Dla kogo?
Masz ochotę na pyszne danie bez mięsa? Quiche wegetariański to świetny wybór! Po włożeniu ciasta do piekarnika, zacznij przygotowywać farsz. Wymieszaj śmietanę, jajka oraz ser (w wersji wegetariańskiej). Różyczki brokułów delikatnie sparz i zahartuj – zmiękną bardziej podczas pieczenia. Wyłóż je na podpieczone ciasto razem z pomidorkami. Zrób to równomiernie. Następnie wlej na nie masę, a wierzch tarty posyp wegetariańskim żółtym serem. Do quiche – przepisu z brokułami wybierz gatunek, który dobrze nadaje się do zapiekania np. ementaler.
Na jaką okazję?
Tatrę możesz serwować jako kolację wegetariańską – smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować ją na imprezę. Jeśli po wieczornym poczęstunku zostanie kawałek quiche z brokułami i serem, zapakuj, dzięki czemu będziesz mieć gotowy lunch do pracy na następny dzień.
Czy wiesz, że?
Przed pieczeniem samego ciasta należy przykry je pergaminem albo folią aluminiową, a na wierzchu umieścić groch albo suchą fasolę. Dzięki temu upiecze się, ale nie wyrośnie – spód quiche z brokułami powinien być cienki.
Dla urozmaicenia:
Podawaj z miksem sałat lub jarmużem. Wypróbuj ten przepis i upiecz szwajcarską quichę z brokułami i serem!