Placki ziemniaczane z czerwoną kapustą
łatwe
219 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
0.25 sztuki
1 łyżeczka
2 łyżki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
3 łyżki
15 mililitrów
1 pęczek
sos:
150 mililitrów
1 opakowanie
150 mililitrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj drobno natkę pietruszki. Zagotuj śmietankę z wodą oraz Spaghetti Knorr. Na końcu dodaj natkę pietruszki oraz pieprz.
Krok 2
Ziemniaki oraz cebulę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pokrój czerwoną kapustę w paski i następnie w kostkę.
Krok 3
W dużej misce wymieszaj warzywa z mąką z ciecierzycy, dodaj jajko, ziarna słonecznika i przyprawy Knorr aż powstanie ciasto na placki.
Krok 4
Rozgrzej olej i smaż małe placki po kilka minut z każdej strony aż będą złociste i rumiane. Po usmażeniu odłóż na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z sosem z zielonym pieprzem.

Dobra rada:
Możesz również dodać do placków np wędzony boczek.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Spaghetti Carbonara Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki ziemniaczane z czerwoną kapustą
Lubicie placki ziemniaczane? Z pewnością tak! To niemal narodowa potrawa Polaków. Warto rozbudzić w sobie kulinarną kreatywność i nieco zmienić to tradycyjne danie. A jak? W bardzo prosty sposób. Wystarczy modra kapusta, ziarno słonecznika, mąka z ciecierzycy i egzotyczne przyprawy. Ciekawa odmiana zwykłych placków ziemniaczanych z czerwoną kapustą zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Spróbujcie!
Dla kogo?
Dla każdego, kto poszukuje nowych smaków połączonych z tradycyjną recepturą. Placki ziemniaczane z czerwoną kapustą są także idealną propozycją dla wszystkich, którzy nie przepadają za wielogodzinnym gotowaniem. Danie przyrządzicie w kilkadziesiąt minut.
Na jaką okazję?
Placki ziemniaczane i kapusta czerwona odmienią codzienne menu obiadowe.
Czy wiesz, że?
Kapusta czerwona, inaczej nazywana modrą, jest powszechnie uprawiana w obu Amerykach, Europie i Chinach. Stała się popularnym dodatkiem nie tylko do dań obiadowych, ale wykorzystuje się ją również do kanapek i burgerów. Jest znacznie bardziej wytrzymała od kapusty białej.
Dla urozmaicenia:
Jeśli jesteś zwolennikiem mięsnych dań, do placków ziemniaczanych możesz dodać na przykład wędzony boczek.