Wegański makaron z patelni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegański makaron z patelni

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
33 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

200 gramów

3 sztuki

2 sztuki

1 opakowanie

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

50 mililitrów

100 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby oczyść i przekrój na pół. Dymkę pokrój na plasterki (oddzielnie białą i zieloną część). Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Orzechy lekko posiekaj.

Krok 2

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu.

Krok 3

Na dużej patelni podsmaż grzyby, po chwili dodaj białą część dymki oraz paprykę.

Krok 4

Dodaj koncentrat i smaż dalej 1 minutę.

Krok 5

Teraz wlej ok 400ml wody (możesz użyć wody z gotowania makaronu), dodaj Fix Knorr, majeranek Knorr, odcedzony makaron, śmietanę i całość gotuj aż danie zgęstnieje i zrobi się kremowe. Podawaj natychmiast posypane orzechami i zieloną dymką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do dania możesz dodać również np. pak choi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegański makaron z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegański makaron z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegański makaron z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegański makaron z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegański makaron z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegański makaron z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegański makaron z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegański makaron z patelni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Pieczarki marynowane
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegański makaron z patelniWegański makaron z patelni

Komponowanie wegańskiego jadłospisu na pierwszy rzut oka może wydawać się trudne, ale tak samo jest z początkami każdego przedsięwzięcia. Wystarczy trochę zgłębić temat, by przekonać się, że roślinne potrawy takie jak wegański makaron z patelni mogą być kolorowe i różnorodne. W naszym przepisie znajdziecie nie tylko makaron, ale również paprykę, orzechy, aromatyczne przyprawy i grzyby maitake, które nadadzą całości orientalnego pazura.

Dla kogo?

Potrawa zasmakuje weteranom roślinnej diety, ale też osobom, które dopiero zaczynają interesować się wegańskimi recepturami i chcą wprowadzać je do jadłospisu stopniowo.

Na jaką okazję?

Ze skosztowaniem orientalnych frykasów, do których zalicza się również wegański makaron na patelni, nie musisz czekać na wizytę w azjatyckiej restauracji. Zadbaj o to, by codzienne obiady nie były nudne! Nie musisz na stałe rezygnować z ulubionych wędlin i pasztetów, by docenić wegańską potrawę.

Czy wiesz, że?

Grzyby maitake, które uwzględniliśmy w przepisie na makaron z warzywami na patelni, ogromną popularnością cieszą się w kulinariach Japonii.

Dla urozmaicenia:

Gdy już wypróbujesz nasz przepis na wegański makaron z patelni i rozsmakujesz się w azjatyckich specjałach, spróbuj także grzybów enoki, shitake oraz reishi.