Karkówka w sosie własnym - duszona z cebulą | Przepisy.pl pixel

Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

911

heart
3863 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10465 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21426 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

1 litr

1 łyżeczka

3 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

2 ziarna

2 ziarna

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso opłucz i pokrój na kotlety grubości 2 cm.

Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą - Krok 1

Krok 2

Każdy rozbij lekko tłuczkiem, posyp pieprzem i oprósz mąką.

Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą - Krok 2

Krok 3

W następnej kolejności obsmaż je z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą - Krok 3

Krok 4

Cebule pokrój w piórka i przesmaż w garnku na rozgrzanym oleju, dodaj majeranek, liść laurowy oraz ziele.

Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą - Krok 4

Krok 5

Gdy cebula nabierze złotego koloru, wsyp pozostałą mąkę i przesmaż razem. Następnie dodaj 1 l wrzącej wody.

Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą - Krok 5

Krok 6

Włóż mięso, Sos do pieczeni z cebulką Knorr i duś na małym ogniu do momentu, gdy karkówka będzie miękka. Podawaj z ziemniakami lub kaszą.

Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą - Krok 6
49

Opinie o przepisie

  • Wiki

    Wiki , 20.09.2023

    Mmmm dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • wojtekj

    wojtekj , 16.06.2022

    A kiedy sol dodac trrzeba , czy joz na gotowe danie?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Gość

    Gość , 13.05.2022

    A jaka robisz marynatę?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa

    Ewa , 30.12.2021

    TAK. Bardzo lubię ten przepis ale czasami mocno go modyfikuję - podczas podsmażania karkówki na oliwie (nie opruszonej jeszcze niczym) posypuję ją świeżo zmielonym pieprzem ziarnistym, do tego dodaję pokrojoną średnią cebulkę, liść laurowy i ziele angielskie chwilkę podsmażam, po chwili nalewam w jedno miejsce na patelni łyżkę gorącej wody, mieszam w tym miejscu wodę z olejem i w to miejsce daję poszatkowany czosnek, wtedy mi się nie spala. Po jakichś 30 sekundach dodaję 2 łyżki sosu sojowego jasnego i maczam w nich mięso, a po kolejnych 30/40 sekundach 2 szklanki wody. Ilość wody sprawdzam, czasem uzupełniam jeżeli odparuje. Duszę pod przykryciem aż do miękkości mięsa. Polecam wypróbować :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta

    Danuta , 28.12.2021

    TAK Ja przede wszystkim marynuje mięso w przyprawach, ziołach oraz czosnek. Sama robię marynatę i przechowuje mięso w lodówce 12 godzin.Po tym czasie dopiero kroje mięso na kotlety lub piekę w całości.Mięsko wyśmienite i soczyste w środku.Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Olga

    Olga , 15.12.2021

    Tak. Robię bardzo prostą modyfikację, która znacząco zmienia smak. A mianowicie cebulę kroję w piórka i je smażę jej osobno, tylko wrzucamna podsmażoną karkówkę, solę i pieprze i nakrywam pokrywką. Daje wszystko na minimalny ogień. Wtedy cebula puszczą sok i karkówka dusi się w soku z cebuli. Jak już wszystko będzie miękkie, wtedy daje duży ogień cebula się karmelizuje. Wykańczam tak jak w przepisie, dodając wodę resztę składników

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga

    Kinga , 07.12.2021

    Karkówkę podsmażam tylko tak aby sie,, ścięło bialko,, po obu stronach nastepnie przekladam do brytfanki, na tym samym oleju podsmażam 2-3duze cebulę i także przekladam do brytfanki, skrapiam odrobina wina czerwonego wytrawnego osobno robie sos pieczeniowy z dodatkiem barszczu czerwonego dla ( dla koloru) zalewam sosem mieso i wkladam do piekarnika na poczatku bez pokrywki a pitem dusze do miekkosci (ok 60-70min)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ceglak

    Ceglak , 15.11.2021

    Na dobrą karkówke potrzeba czasu, przede wszystkim w piekarniku.Polecam zamacerować w soli, pieprzu, czosnku, papryce słodkiej, maggi, majeranku w brytfanie, a potem na 8h do piekarnika na 100 stopni celsjusza. To jest inna galaktyka :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • fifi

    fifi , 20.05.2020

    Świetny przepis :) Wychodzi niesamowicie! jedyne co zmieniłam to ilość oleju do przesmażenia mięsa. Użyłam porostu taki w aerozolu z oli oli . Pekinie się przysmażyło a nie ociekało niepotrzebnie tłuszczem :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Schwoebel

    Bozena Schwoebel , 11.02.2020

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Baranowska

    Aneta Baranowska , 17.12.2019

    Witam... Mam pytanko. Nie solic? Tylko pieprz i mąka?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • pawel skoneczny

    pawel skoneczny , 11.11.2019

    ja rowniez zamiast esencji dodalem kostke knorr i znakomicie sie nadaje w zastepstwo podalem z kasza gryczaną...petarda palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Mielecka

    Magda Mielecka , 14.05.2019

    Czym można zastąpić esencję do duszonych mies Knorr??

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Krystyna Czarnik

    Krystyna Czarnik , 14.01.2018

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Czarnik

    Krystyna Czarnik , 14.01.2018

    pyszny obiad

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Błażejewski

    Piotr Błażejewski , 15.10.2017

    Zaraz spróbujemy . Pachnie dobrze.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Buba Zalech

    Natalia Buba Zalech , 07.01.2017

    mniam i bardzo proste w wykonaniu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Syrowatka

    Anna Syrowatka , 27.09.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Olczyk Matukić

    Edyta Olczyk Matukić , 24.02.2016

    pyszna! łatwa w przygotowaniu ale zaskakuje smakiem! Podałam z kaszą pęczak i kapustą kiszoną :) Rodzina zachwycona. A dodam, ze często robię sosy. Tym razem smak idealny!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Schwoebel

    Bozena Schwoebel , 17.02.2016

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Stomski

    Tomasz Stomski , 05.12.2015

    łatwy sposób przygotowania, bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Blachura

    Joanna Blachura , 22.11.2015

    Bardzo proste a zarazem smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Honorata Filimowska

    Dorota Honorata Filimowska , 02.10.2014

    Pyszne karkówki upieczone , dac sos jasny pieczony

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Stadler

    Dorota Stadler , 01.10.2014

    To kiedy ten Dzień Chłopaka, dzisiaj?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Romaniec

    Iwona Romaniec , 01.10.2014

    a ja mam dietę :( :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Herominek

    Paweł Herominek , 01.10.2014

    Mniamnuśne;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Ceglarska

    Halina Ceglarska , 30.09.2014

    Jak ma dzień chłopaka to powinien mnie zaprosić do dobrej knajpki a nie kazać karkówke robić! No sorry...

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszona karkówka w sosie własnym z cebuląDuszona karkówka w sosie własnym z cebulą

Karkówka jest to ceniona część mięsa wieprzowego, wołowego czy baraniny, którą możemy zarówno ugotować, usmażyć oraz udusić. Tutaj wykorzystaj wieprzowinę. Sprawdzony przepis na karkówkę duszoną w cebuli to kulinarny as z rękawa każdego szefa kuchni! Nie zawahaj się go użyć, gdy przyjdzie ochota na rozpływające się w ustach danie obiadowe.

Dla kogo? Żaden miłośnik mięsnych potraw nie przejdzie obok karkówki duszonej w sosie. Idealnie wyważone dodatki gwarantują wyborną ucztę. Bez majeranku, liścia laurowego i ziela angielskiego ani rusz!

Na jaką okazję? Gdy zbliża się niedzielny, uroczysty obiad dla rodziny, zachwyć podniebienia swoich gości i przyrządź duszoną karkówkę w sosie własnym z cebulą posiekaną w duże pióra. Niech twoja pomysłowość nie ogranicza się wyłącznie do kotletów schabowych i mielonych.

Czy wiesz, że? Aby karkówka została poddana duszeniu, najpierw powinna być obtoczona mąką i lekko podsmażona na patelni, by mięso po obróbce termicznej pozostało soczyste. Gdy mięso nabierze złocistego koloru, dopiero wtedy możesz przejść do duszenia go w garnku z wodą i cebulą pokrojoną grubo w duże pióra. Cebula duszona nabierze charakterystycznego zapachu i uzyska wyrazisty smak – po tym rozpoznasz, że karkówka duszona w sosie jest gotowa do podania.

Dla urozmaicenia: Karkówka duszona w sosie idealnie skomponuje się z frytkami pieczonymi w piekarniku, puree ziemniaczanym lub gotowanymi na parze warzywami strączkowymi. Świetnie będzie pasowała także do kaszy i surówki z marchewki i jabłka. Z każdym dodatkiem karkówka duszona w sosie z cebulą smakuje wyśmienicie.