Warzywa z patelni - przepis: smażone, chrupiące | Przepisy.pl pixel

Chrupiące warzywa z patelni

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

heart
298 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

484 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

751 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

300 gramów

3 sztuki

3 łyżki

10 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuły podziel na małe różyczki i sparz je w gotującej się wodzie przez 4 minuty. Cukinie przekrój na pół po długości i pokrój w półplastry. Marchew również pokrój w plastry i zanurz w gotującej się wodzie na 4 minuty.

Krok 2

Posiekaj czosnek, chili, zetrzyj imbir. Posiekaj natkę kolendry.

Krok 3

Na patelni, najlepiej woku, podgrzej olej, czosnek i chili. Gdy olej zrobi się gorący, od razu dodaj pozostałe warzywa. Wszystko razem smaż 5- 6 minut, ciągle mieszając. Do gorących już warzyw na koniec dodaj szpinak, imbir i bulionetkę. Pomieszaj jeszcze kilka razy, upewniając się, że bulionetka się rozpuściła.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do warzyw dodaj jeszcze 2-3 łyżki sosu sojowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiące warzywa z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiące warzywa z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiące warzywa z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiące warzywa z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiące warzywa z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiące warzywa z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiące warzywa z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiące warzywa z patelni  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiące warzywa z patelni Chrupiące warzywa z patelni

Szukasz inspiracji na bogate w smaku danie wegańskie? Koniecznie sprawdź przepis na apetyczne warzywa z patelni. Ich sekretem jest dobór odpowiednich składników. Brokuł doskonale łączy się z marchwią, cukinią i szpinakiem. Smak smażonych warzyw na patelni podkreśla czosnek, ostra papryka chili i starty na drobnych oczkach tarki świeży imbir. Z warzywami na patelnię będzie różnorodnie, aromatycznie i pysznie!

Dla kogo? Najlepsze efekty uzyskasz wówczas, gdy warzywa będziesz smażyć w woku. Rozwiązanie w sam raz fanów azjatyckich akcentów w posiłkach. Składniki wrzucaj kolejno na rozgrzany olej sezamowy: zaczynając od cebuli i czosnku, kończąc na szpinaku. Ułatwisz sobie proces smażenia, jeśli wcześniej podgotujesz brokuł i marchew. Wegański przepis na warzywa z patelni zdecydowanie usprawni i uprzyjemni komponowanie roślinnego jadłospisu.

Na jaką okazję? Przysmak ten może pełnić funkcję samodzielnego, wegańskiego posiłku lub dodatku. Chrupiące warzywa z patelni do obiadu przypadną do gustu również tym osobom, które na co dzień nie stronią od kotletów czy innych mięsnych specjałów. Pamiętaj o nich, gdy organizujesz obiad lub kolację, na które zapraszasz znajomych. Warto mieć w zanadrzu roślinną alternatywę posiłku taką jak warzywa smażone na patelni.

Czy wiesz, że? Jak zrobić warzywa na patelni, by jeszcze mocniej zaakcentować inspiracje kuchnią orientalną? Dorzuć do receptury na warzywa z patelni pędy bambusa, a pod sam koniec smażenia dodaj także kapustę pak choi. Według ogólnej zasady związanej z przygotowywaniem warzyw na patelnię, kluczowe jest krojenie ich na kawałki o podobnej wielkości, by usmażyły się równomiernie.

Dla urozmaicenia: Smak gotowych warzyw z patelni dobrze podkreśli niewielka ilość sosu sojowego. Pasować będzie do nich również garstka zmiażdżonych w moździerzu orzechów włoskich lub nerkowców. Wykorzystaj też ziarna sezamu i drobno posiekaną natkę świeżej kolendry do posypania gotowych warzyw. W połączeniu z ryżem basmati lub kaszą jaglaną i grillowanymi plastrami tofu, smażone warzywa na patelni stworzą smaczny obiad wegetariański. Koniecznie sprawdź nasz prosty przepis, jak zrobić warzywa na patelni.