
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
150 gramów
1 sztuka
200 mililitrów
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj kalafiora i brokuły, podziel je na mniejsze różyczki. Obierz i pokrój marchewki na grubsze plastry. Oczyść fasolę i odetnij jej końce. Cukinię umyj i pokrój na grubsze półplastry.
Krok 2
W garnku nastaw wodę z solą i cukrem – warzywa gotuj kolejno – marchew 7 minut, fasolkę szparagową 12 minut, brokuły 4 minuty, kalafior 5 minut, cukinię 2 minuty. Sparzone warzywa natychmiast hartuj w zimnej bieżącej wodzie.
Krok 3
W międzyczasie przygotuj sos, wyciśnij sok z cytryny.
Krok 4
W garnuszku zagrzej masło do temperatury 60° C.
Krok 5
Do kielicha miksera wbij jedno całe jajko i jedno żółtko, dodaj sok z cytryny, pół łyżeczki cukru i kostkę rosołową. Uruchom mikser na średnich obrotach, jednocześnie powoli wlewając masło. Masło dodawaj do momentu, aż sos zgęstnieje. Przełóż go wtedy do miski, dopraw białym pieprzem.
Krok 6
Sparzone warzywa zagrzej ponownie w gotującej się wodzie. Gorące już ułóż na talerzu, podawaj z sosem.

Dobra rada:
Do sosu holenderskiego dodaj posiekane zioła, np. estragon lub miętę.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywa z sosem holenderskim
Dobrze przyrządzony sos holenderski powinien być gładki i aksamitny. Aby go zrobić, potrzebujesz między innymi soku z cytryny, jajek, cukru i kostki rosołowej. Dodatkowo, możesz do niego dosypać świeże zioła – posiekany estragon lub miętę. Warzywa gotowane z sosem, składającym się z takich składników, będą prezentować się naprawdę wykwintnie. Na co postawisz tym razem? Na brokuły z sosem holenderskim, a może marchewkę? W zestawie też smakują fantastycznie.
Dla kogo?
Przyrządź aromatyczny sos holenderski i połącz go ze swoimi ulubionymi dodatkami – oprócz wspomnianych, pasować będą też szparagi. Miłośnicy warzyw będą wniebowzięci! Świetnie skomponują się również z warzywami gotowanymi na parze. Sprawdź nasz przepis i przyrządź warzywa z sosem holenderskim w ulubionym wariancie.
Na jaką okazję?
Gotowane warzywa polane delikatnie kwaśnym sosem holenderskim to potrawa bardzo uniwersalna. Można ją podawać jako samodzielne danie wegetariańskie lub w formie atrakcyjnego dodatku do kotlecików warzywnych, tart, zapiekanek czy potraw mącznych. Gotowane warzywa z sosem będą stanowić ciekawy akcent podczas uroczystej kolacji albo niedzielnego obiadu.
Czy wiesz, że?
Warzywa należy jedynie ugotować, pamiętając, że każde z nich – cukinia, brokuły i marchewka – potrzebuje innego czasu gotowania. Miej to na uwadze, biorąc na kulinarny warsztat także kalafior z sosem holenderskim.
Dla urozmaicenia:
To wegetariańskie danie sprawdzi się również w zestawieniu z tofu oraz chrupiącym pieczywem. Dobrze będzie się z nim komponować także kasza lub brązowy ryż.