Kiszony czosnek w główkach: przepis | Przepisy.pl pixel

Kiszone główki czosnku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

10

heart
64 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

64 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

370 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

15 sztuk

1 łyżeczka

8 ziaren

8 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 litry

15 gramów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku, w około 1 litrze ciepłej wody rozpuść sól, dodaj sok z kiszonych ogórków. Zalewa powinna być ciepła nie gorąca około 30*C.

Kiszone główki czosnku - Krok 1

Krok 2

Czosnek umyj, nie obieraj, w całości umieść w słoju.

Kiszone główki czosnku - Krok 2

Krok 3

Do słoja dodaj przyprawy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, gorczycę, zwiniętą gałązkę kopru, korzeń i liście chrzanu lub wiśni.

Kiszone główki czosnku - Krok 3

Krok 4

Całość zalej zalewą. Dopilnuj aby główki czosnku były kompletnie zanurzone. Całość przykryj lnianą ściereczką, odstaw w ciemne, ciepłe miejsce na okres około tygodnia aż czosnek się ukwasi.

Kiszone główki czosnku - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kiszone główki czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kiszone główki czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kiszone główki czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kiszone główki czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kiszone główki czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kiszone główki czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kiszone główki czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kiszone główki czosnku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ziemniaczana zupa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kiszone główki czosnkuKiszone główki czosnku

Kiszony czosnek to wyjątkowy dodatek, który pokochają przede wszystkim miłośnicy wyrazistych i pikantnych smaków. Doskonale komponuje się z różnymi daniami, dodając im ostrości i głębokiego aromatu. Co ciekawe, kiszenie pozbawia czosnek intensywnego zapachu, dzięki czemu bez obaw możecie go zjadać nawet podczas uroczystego przyjęcia. Nasza propozycja na kiszony czosnek to przede wszystkim prostota przygotowania i uniwersalne zastosowanie tego warzywa. Możecie je wykorzystać jako składnik aromatycznych sosów do mięs, a także potraw wegetariańskich. Jest także idealną propozycją na oryginalną przekąskę. Spróbujcie!

Dla kogo?

Kiszony czosnek przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi dań o wyrazistym smaku i głębokim aromacie.

Na jaką okazję?

Kiszony czosnek sprawdzi się zawsze. Wykorzystacie go jako składnik dań lub jako przekąskę, która doskonale wpasuje się w świąteczne lub imprezowe menu.

Czy wiesz, że?

Czosnek znany jest od ponad 5 tysięcy lat. Swą popularność zawdzięcza Chińczykom, którzy zaczęli go szeroko wykorzystywać w kuchni. Do Polski czosnek trafił dopiero w średniowieczu, za sprawą Tatarów lub kupców.

Dla urozmaicenia:

Możecie także wykorzystać wodę z kiszenia czosnku. Idealnie nadaje się do sosów lub jako baza do różnego rodzaju zup.