
Składniki
2 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kukurydzę oczyść, odetnij końcówki i gotuj na parze przez ok. 15-20 minut.

Krok 2
Chili oraz zioła posiekaj, zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok.

Krok 3
W rondelku rozpuść masło, dodaj olej, posiekane chili, skórkę i sok z cytryny oraz przyprawę Adobo Knorr. Wymieszaj. Sosem polej na talerzu miękką kukurydzę i posyp posiekanymi ziołami.


Dobra rada:
Jeśli nie lubisz pikantnych potraw papryczkę chili możesz zastąpić zwykłą papryką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szybka kukurydza z chili
Kukurydza to nie tylko kolby z wody serwowane na plaży czy popularny popcorn jedzony podczas seansów filmowych. Jeśli lubicie złociste, miękkie i słodkie ziarna, wykorzystajcie nasz przepis na doskonałą, szybką przekąskę. Jest nią kukurydza z chili, którą przygotujecie w 20 minut! Pikantna papryczka doskonale łączy się ze słodyczą kukurydzy, tworząc zestawienie, które przypadnie do gustu zarówno miłośnikom delikatnych potraw, jak i osobom ceniącym intensywny smak dań.
Dla kogo?
Dla każdego miłośnika słodkiej, delikatnej kukurydzy w nowej, pikantnej, odsłonie.
Na jaką okazję?
Na przyjęcie, na przekąskę, a także na domowy seans filmowy.
Czy wiesz, że?
Olej z pestek winogron produkowany jest głównie w Hiszpanii, Chile, we Włoszech oraz w Stanach Zjednoczonych. Znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w przemyśle kosmetycznym. Wykorzystywany jest między innymi do produkcji preparatów nawilżających skórę.
Dla urozmaicenia:
Jeśli wolisz łagodniejszą wersję kukurydzy, wówczas chili zastąp zwykłą papryką czerwoną.