Szparagi z sosem holenderskim: przepis na zielone | Przepisy.pl pixel

Szparagi z sosem holenderskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

49

heart
179 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

499 osób wydrukowało

Pobierz pdf

986 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 pęczki

2 sztuki

50 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

250 mililitrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końcówki, resztę szparagów obierz. W garnku nastaw doprawioną solą i cukrem wodę. Gdy woda zacznie się gotować, włóż do niej szparagi, gotuj zielone około 4 minut, a białe około 6 minut.

Krok 2

W międzyczasie przygotuj sos: pomarańczę otrzyj ze skórki , wyciśnij z niej sok. Zagrzej masło do temperatury 60*C – masło powinno być gorące.

Krok 3

Do kielicha miksera wbij jedno całe jajko i jedno żółtko, dodaj sok z cytryny , pół łyżeczki cukru i kostkę rosołową. Uruchom mikser na średnich obrotach, jednocześnie powoli wlewając masło. Masło dodawaj do momentu, aż sos zgęstnieje. Przełóż go wtedy do miski, dopraw białym pieprzem, dodaj sok i skórkę z pomarańczy. Ugotowane szparagi podawaj polane sosem.

1

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 06.06.2023

    Z dodatkiem skórki pomarańczowej jeszcze nie jadłam i nie robiłam. Świetny pomysł żeby dodać do sosu. Szparagi wyglądają obłędnie. Nic więcej nie potrzeba do tego dania.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szparagi z sosem holenderskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szparagi z sosem holenderskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szparagi z sosem holenderskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szparagi z sosem holenderskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szparagi z sosem holenderskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szparagi z sosem holenderskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szparagi z sosem holenderskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szparagi z sosem holenderskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa warzywna
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szparagi z sosem holenderskimSzparagi z sosem holenderskim

Szparagi to wyjątkowo delikatne warzywa, które doskonale smakują podawane jako samodzielne danie wegetariańskie. Nie potrzeba do niego zbyt dużej ilości dodatków, wystarczą tylko takie, które lekko podkreślą smak potrawy. Gładki sos holenderski świetnie się do tego nadaje – stworzy bowiem ze szparagami wykwintne danie dla wegetarian. 

Dla kogo?

Szparagi w sosie holenderskim to danie dedykowane miłośnikom tych sezonowych warzyw. W tej odsłonie smakują obłędnie! A może znasz kogoś, kto nie przepada za warzywami? Przygotuj dla tej osoby szparagi zielone z sosem holenderskim i zobaczysz, jak szybko zmieni zdanie! 

Na jaką okazję?

Codzienny obiad to idealna okazja do tego, by szparagi z sosem holenderskim pojawiły się na Twoim talerzu. Przyrządzenie tego dania jest banalnie proste i bardzo szybkie! Sos holenderski do szparagów sprawdzi się również w menu na większych przyjęciach. Zachwyć tym smakiem swoich bliskich. 

Czy wiesz, że?

Wybierając szparagi, zwracaj uwagę na ich główkę – powinna być zwarta. Oznaką świeżości szparagów są także ich jędrne łodygi. Przed przygotowaniem wypłucz je dokładnie i odetnij twarde końcówki. Białe szparagi obierz z włókien, od główki w dół. Zielonych nie musisz obierać, zwłaszcza cienkich, ponieważ są delikatniejsze. 

Dla urozmaicenia:

Szparagi gotuj do miękkości albo al dente. Następnie przygotuj sos holenderski. Najpierw utrzyj jajka z dodatkami, a potem dodawaj gorący tłuszcz. Sos powinien być gęsty, a gdy będzie gotowy, dopraw go skórką z pomarańczy. Najlepiej smakuje podawany na świeżo, ale możesz równie odgrzać go na parze. Sos holenderski szparagi zagwarantuje Ci prawdziwą ucztę smaków!