
Składniki
500 gramów
1 szczypta
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
150 mililitrów
0.5 łyżeczki
1 szczypta
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki i cebulę obierz. Oba warzywa pokrój w kostkę, posiekaj szczypior.
Krok 2
Obierz szparagi i odetnij końce. Wszystkie obierzyny razem ze zdrewniałymi końcami gotuj przez 5 minut w litrze wody. Na sam koniec do wywaru dodaj bulion na włoszczyźnie Knorr. Całość przecedź.
Krok 3
W kolejnym garnku na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj białe szparagi i ziemniaki. Całość zalej wcześniej przygotowanym wywarem. Zupę gotuj około 30 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie.
Krok 4
Zupę zmiksuj w kielichu blendera, przecedź przez drobne sito. Dopraw do smaku gałką, szczyptą cukru i białym pieprzem, na koniec zapraw śmietaną.
Krok 5
Gotową zupę podawaj z kawałkiem bagietki, posypaną szczypiorem.

Dobra rada:
Zostaw końcówki szparagów jako dekoracje do zupy.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa krem z białych szparagów
Gotowy do przygotowania prostego kremu ze szparagów białych? Prócz warzyw wśród składników znajdują się także bulion, śmietana i warzywa takie jak cebula, ziemniaki czy szczypiorek. Poza tradycyjnymi naczyniami potrzebnymi do gotowania zupy przyda się także drobne sito i blender. To w nim trzeba będzie zmiksować wszystkie składniki na krem ze szparagów białych.
Dla kogo?
Zupa krem szparagowa to propozycja dla tych, którzy jeśli jedzą już zupę, stawiają zawsze na te gęste i treściwe. Zupa z białych szparagów przypadnie do gustu także osobom, które nie jedzą mięsa.
Na jaką okazję?
Szukasz pomysłu na zupę krem, której przygotowanie nie zajmie ci zbyt wiele czasu? A może znudziły ci się już tradycyjne zupy – takie jak rosół czy pomidorowa – i chcesz wnieść do kuchni powiew świeżości? Krem z białych szparagów nadaje się na wiele okazji, a jego przygotowanie nie zajmuje nawet godziny! Prosty krem ze szparagów białych to świetna okazja do wykorzystania sezonowych warzyw.
Czy wiesz, że?
Najważniejszym składnikiem zupy z białych szparagów są oczywiście szparagi. Te warzywa smakują doskonale nie tylko upieczone w piekarniku lub na grillu – przekonaj się o tym i przejrzyj nasze przepisy na dania ze szparagami!
Dla urozmaicenia:
Zupę krem szparagową podawaj posypaną szczypiorem. Możesz jeść ją z pokrojoną bagietką. A dla miłośników niebanalnych rozwiązań i nie tylko smakowych, ale także estetycznych wrażeń, polecamy udekorowanie talerza z zupą końcówkami szparagów.