Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
142 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

101 osób wydrukowało

Pobierz pdf

227 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

3 sztuki

2 sztuki

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

3 ziarna

200 mililitrów

2 łyżki

1 łyżka

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w kostkę. Topinambur oraz ziemniaki (1 szt. odłóż) obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Kalafiora podziel na mniejsze kawałki.

Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - Krok 1

Krok 2

W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Dodaj ziemniaki, topinambur oraz kalafiora. Całość zalej 1 litrem gorącej wody, dodaj mleko, liść oraz ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia.

Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - Krok 2

Krok 3

Do garnka włóż kostki bulionowe, zamieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 25 minut – do miękkości. Po tym czasie zupę z topinamburu zmiksuj w kielichu blendera.

Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - Krok 3

Krok 4

Pozostałego ziemniaka pokrój w cienkie plasterki i usmaż na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu, odsącz na papierowym ręczniku i oprósz lekko solą.

Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - Krok 4

Krok 5

Gotową zupę krem z topinamburu nalej do talerzy, wierzch skrop oliwą truflową. Udekoruj świeżymi ziołami i podawaj – oczywiście z chipsami.

Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Taki krem z topinamburu możesz podać również z innym dodatkiem, np. groszkiem ptysiowym.

1

Opinie o przepisie

  • Justyna Justyna

    Justyna Justyna , 01.09.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanymKremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym

Zagadkowo brzmiący topinambur i intrygująca oliwa truflowa – jak się za to zabrać? Nie daj się zwieść pozorom! Ich połączenie to danie wyjątkowo proste w przygotowaniu. Zupa jest dobra na wszystko, a krem z topinamburu oczaruje najbardziej wymagających smakoszy.

Dla kogo?

Koniec z długimi godzinami spędzanymi w kuchni, gdy chcesz przygotować coś specjalnego! Będziesz zaskoczony, że nieskomplikowana, wegetariańska zupa z topinamburu może być dumą wykwintnego posiłku.

Na jaką okazję?

Święta w stylu roślinnym? Jesteśmy na tak! Gęsty, aromatyczny krem z topinamburu rozgrzeje cię w chłodne dni. Serwuj ją jednak nie tylko jesienią lub zimą. Latem również świetnie sprawdzi!

Czy wiesz, że?

Smak topinamburu porównywany jest do połączenia ziemniaków i orzechów. Im dłużej warzywo jest gotowane, tym słodsze się staje. Zupa z topinamburu w pełni wydobywa te naturalne nuty smakowe, tworząc wyjątkowo aromatyczne danie.

Dla urozmaicenia:

Miłośnicy wyrazistych smaków powinni zaopatrzyć się w garść orzechów włoskich. Zmielone lub uprażone na suchej patelni po mistrzowsku podkreślą walory zupy z topinamburu.

Na bazie aromatycznego bulionu możesz przygotować również zapiekankę gyros z makaronem lub pierś z kurczaka ze szpinakiem!