Kremowy żurek z pieczonych ziemniaków z kozim serem i chipsami z batatów
łatwe
399 osób zapisało

Składniki
500 mililitrów
2 sztuki
3 sztuki
5 sztuk
1 łyżka
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
3 sztuki
50 gramów
8 sztuk
1 łyżka
2 łyżki
1 garść
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby zalej szklanką wrzącej wody, przykryj i odstaw na 10 minut (po tym czasie grzyby pokrój w cieniutkie paseczki, wywar zachowaj). Ziemniaki posmaruj oliwą, oprósz solą i upiecz w piekarniku – 180 st., ok. 25-30 minut. Po upieczeniu wystudź i obierz ze skóry, farsz pokrój w kostkę 1x1 cm i wymieszaj z majerankiem.

Krok 2
Batata obierz a następnie pokrój w cieniutkie plasterki. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem, posmaruj oliwą i rozłóż plastry ziemniaka. Z wierzchu skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 8-10 minut. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój na połówki.

Krok 3
W garnku rozgrzej olej, przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Dodaj grzyby, liść i ziele angielskie, następnie wlej wywar z grzybów i zagotuj.

Krok 4
Do garnka wlej wywar warzywny, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 10 minut. Następnie wlej zakwas i zagotuj, dodaj pokrojone ziemniaki i gotuj jeszcze 10 minut. Zupę dopraw do smaku chrzanem i zapraw śmietaną.

Krok 5
Gotowy żurek nalej do talerzy, udekoruj chipsami z batata, dodaj pokruszony ser kozi, połówki jajek i podawaj.


Dobra rada:
Jeśli chcesz, oczywiście żurek możesz przygotować z białą kiełbasą nie zmieniając w ogóle przepisu – po prostu dodaj kiełbasę do wywaru a następnie pokrój ją w krążki.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kremowy żurek z pieczonych ziemniaków z kozim serem i chipsami z batatów
Nie ma Wielkanocy bez kolorowych pisanek i aromatycznego żurku! Ta gęsta, rozgrzewająca zupa powinna jednak pojawiać się na naszych stołach znacznie częściej. Spokojnie, prędko ci się nie znudzi! Kilka stylowych dodatków zmieni ją nie do poznania – próbowałeś już kiedyś kremowego żurku z pieczonych ziemniaków, z dodatkiem koziego sera i chipsów z batatów? Jeśli nie, najwyższy czas to zmienić!
Dla kogo?
Z żurkiem z ziemniaków może konkurować tylko wigilijny barszcz z uszkami. Planowałeś wiosenne porządki? Zacznij od odkurzenia swoich przepisów. Kozi ser, bataty i przepiórcze jaja skutecznie odświeżą twoją kuchnię!
Na jaką okazję?
Wreszcie masz szansę zaskoczyć bliskich zebranych przy wielkanocnym stole. Te święta będą niezapomniane. Oto żurek, który sprawdzi się w roli eleganckiej przystawki niezależnie od daty w kalendarzu.
Czy wiesz, że?
Nazwa żur pochodzi od niemieckiego wyrażenia sauer, tłumaczonego jako kwaśny. W Czechach zupę znajdziesz pod hasłem kyselo, interpretowanym w ten sam sposób.
Dla urozmaicenia:
Jeśli nie wyobrażasz sobie żurku bez białej kiełbasy, dodaj ją śmiało! Wcześniej tylko upewnij się, że przy twoim stole nie zasiądą osoby preferujące dietę roślinną.