
Składniki
300 gramów
3 sztuki
1 sztuka
4 cm
5 sztuk
0.5 opakowania
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
4 łyżki
1 pęczek
400 mililitrów
50 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żółty groch dokładnie wypłucz i gotuj 20 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie wypłucz pod bieżącą wodą.

Krok 2
Obierz cebulę i imbir, po czym wraz z chili umieść w kielichu miksera i dokładnie rozdrobnij. Pomidory pokrój w kostkę, a natkę kolendry posiekaj.

Krok 3
W garnku z szerokim dnem na rozgrzanym oleju podsmaż przyprawę Garam Masala Knorr, kmin rzymski oraz kurkumę. Dodaj do nich pastę z cebuli, czosnku, imbiru i chili. Całość smaż chwilę, dodaj pokrojone pomidory, napój kokosowy oraz pulpę z mango (lub suszony owoc). Gotuj przez chwilę. Następnie wsyp na wpół ugotowany groch. Gotuj 10–15 minut, aż sos zgęstnieje, a groch zacznie się rozpadać. Na koniec wszystko dopraw posiekaną natką kolendry.


Dobra rada:
Dal z grochu podawaj z ryżem basmati i jogurtem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chana dal – potrawka z grochu
Czasem kwestią przyrządzenia interesującego, pysznego dania nie jest egzotyczny przepis z wieloma nieznanymi przyprawami, lecz dobry pomysł na coś prostego. Jednym z takich przebłysków geniuszu jest chana dal z grochu, który w Polsce jest najczęściej wykorzystywany jako dodatek do dań. W poniższym przepisie gra on jednak główne skrzypce. Daj mu szansę, a odwdzięczy ci się fantastycznym smakiem!
Dla kogo?
Chana dal z grochu powinno szczególnie zainteresować wegetarian, a także osoby, które szukają krótkiej, ciekawej odskoczni od mięsa.
Na jakie okazje?
Każde! Potrawka z grochu może być podawana jako przystawka, danie główne, kolacja lub śniadanie.
Czy wiesz, że?
Klasyczne chana dal serwowane jest z ciecierzycą. Człon „chana” oznacza właśnie ciecierzycę.
Dla urozmaicenia:
Chana dal z grochu podawaj z ryżem basmati i jogurtem.