Pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą
średnie
1221 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
3 sztuki
1 opakowanie
0.5 łyżeczki
1 łyżka
2 sztuki
5 sztuk
1 szczypta
2 sztuki
50 gramów
50 gramów
1 opakowanie
8 sztuk
2 sztuki
1 pęczek
4 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Selera, ziemniaki i pietruszkę obierz i ugotuj do miękkości z dodatkiem liścia i ziela – następnie wystudź i zmiksuj w blenderze na gładką masę. Oba rodzaje soczewicy ugotuj, następnie odcedź. Ciecierzycę również odcedź.

Krok 2
W misce połącz zmiksowane warzywa, ciecierzycę oraz soczewicę. Dodaj jajka, bułkę tartą, paprykę ostrą, kmin rzymski oraz przyprawę do mięsa mielonego Knorr. Wymieszaj dokładnie. Śliwki pokrój w paseczki, kolendrę posiekaj – również dodaj do masy. Dopraw do smaku pieprzem.

Krok 3
Formę keksówkę posmaruj tłuszczem i oprósz tarta bułką. Wypełnij ją przygotowaną masą i wygładź. Formę wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz ok. 50 minut.

Krok 4
Pasztet wystudź w formie, po tym czasie wyjmij z foremki, pokrój w centymetrowej grubości plastry i podawaj.


Dobra rada:
Z takiej masy możesz przygotować również kotleciki – z surowej jeszcze masy po prostu uformuj niewielkie kotleciki, obtocz w tartej bułce i usmaż. Gotowe!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą
Nie wymaga dużego kuchennego doświadczenia, ale potrafi zachwycić smakiem i aromatem. Czy nasz pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą ma jakieś słabsze strony? Zbyt szybko znika z talerzy! Lepiej od razu przygotuj dwie brytfanny, bo trudno będzie się od niego oderwać.
Dla kogo?
Mięsna klasyka od roślinnej strony prezentuje się wyjątkowo apetycznie. Przekonaj swoich gości, że wegetariańskiemu jadłospisowi niczego nie brakuje. Nawet zdeklarowani mięsożercy będą prosić o dokładkę.
Na jaką okazję?
90 minut na przygotowanie to dużo? Pomyśl, że wchodzisz do kuchni jeden raz i przekąskę na 2–3 dni masz z głowy. Pasztet warzywny na gorąco będzie gwiazdą przyjęcia, na zimno weźmiesz go na wynos, gdziekolwiek chcesz.
Czy wiesz, że?
Na przełomie XVII i XVIII wieku umiejętne przyrządzenie pasztetu było traktowane jako sztuka. Pasztetnicy, którzy najlepiej zgłębili te tajniki, cieszyli się ogromnym uznaniem na najbogatszych dworach.
Dla urozmaicenia:
Dzięki zwartej konsystencji pasztet warzywny nie sprawia problemów przy krojeniu. Kuszące plastry świetnie smakują na ciepło z marynatami lub konfiturami. Możesz serwować go na zimno jako smarowidło do świeżego pieczywa.