Zielone naleśniki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zielone naleśniki

Autor: Aleksandra nerdycook.in

ratingratingratingratingrating

18

heart
20 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

195 osób wydrukowało

Pobierz pdf

406 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

100 gramów

1 opakowanie

0.3 łyżeczki

0.3 łyżeczki

100 mililitrów

100 mililitrów

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

125 gramów

350 mililitrów

3 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak opłucz w zimnej wodzie, osusz na czystej ściereczce lub ręczniku kuchennym, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Do szpinaku dodaj całe jajka, sól, pieprz, gałkę i zblenduj całość na gładko.

Krok 2

Do ciasta dodaj wodę, mleko i 100 g mąki, porządnie wymieszaj wszystkie składniki (najlepiej za pomocą ubijaczki/trzepaczki do jajek – mikserem będzie za mocno chlapać). Ciasto będzie dość rzadkie, to normalne. Ostaw je na ok 15 – 20 minut na blat lub stół kuchenny (nie do lodówki).

Krok 3

Do garnka przełóż masło, lekko je podgrzej a następnie dodaj całą zawartość opakowania Knorr, drobno posiekany czosnek, pokrojoną paprykę i 350 ml wrzącej wody, zamieszaj i podgrzewaj przez 5 minut na małym ogniu kila razy mieszając (uważaj, żeby się nie przypaliło). Farsz zdejmij z ognia, do garnka dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki, bazylię oraz kremowy serek. Wymieszaj. Spróbuj – jeśli jest zbyt pikantne – dodaj więcej serka.

Krok 4

Ciasto na naleśniki powinno nieco zgęstnieć, ale dalej być dość rzadkie. Jeśli uznasz, że powinno być bardziej gęste dodaj ok 2 płaskie łyżki mąki i dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Na patelni do naleśników rozgrzej olej, ciepły (ale nie wrzący) przelej do ciasta naleśnikowego i energicznie zamieszaj. Dzięki temu naleśniki będą bardziej elastyczne i nie przykleją się do patelni. Na tej samej patelni, na średnim ogniu smaż naleśniki przez ok 1-2 minuty z każdej strony.

Krok 6

Na jeszcze ciepłe naleśniki, nałóż po łyżce nadzienia, zbierz brzegi naleśnika formując woreczek/sakiewkę. Ściśnij i za pomocą gałązki szczypiorku delikatnie zawiąż supełek. Gotowe naleśniki przed jedzeniem dodatkowo podgrzej, na przykład wkładając je na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 100 stopni.

Aleksandra nerdycook.in

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zielone naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zielone naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zielone naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zielone naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zielone naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zielone naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zielone naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zielone naleśniki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej